Lön Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik Värmlands

Snittlön Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik i Värmlands

  • Män 2022: 43500/mån
  • Kvinnor 2022: 40400/mån
  • Medel 2022: 43000/mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

Maskiningenjörer och maskintekniker arbetar oftast med företag i tillverkningsindustribranschen och är en av de mest grundläggande arbetsrollerna inom branschen.

Arbetsuppgifter

Maskiningenjörer och maskintekniker inom maskinteknik arbetar med konstruktionen av maskindelar och jobbar oftast mer specifikt med konstruktionen av bildelar. Jobbet har dock inte endast att göra med maskinkonstruktion utan är också väldigt fokuserat på utvecklingen och forskningen av maskiner. Datorkompetens kan vara ett krav med tanke på det faktum att ritningar inom maskinteknik, som är extremt viktiga för att se till att en maskin byggs på rätt sätt, designas med hjälp av datorer (CAD). Maskiningenjörer behöver dessutom göra en stor mängd konsultarbeten för potentiella kunder.

Arbetsmiljö

Ingenjörer och tekniker inom maskinteknik jobbar i företag, både stora och små. Som maskiningenjör jobbar man mest inomhus på kontor. Maskiningenjörer brukar oftast samarbeta med bland annat arkitekter, när de konstruerar en maskin som kommer finnas i en byggnad som t.ex. en hiss, och datatekniker när de jobbar med att utveckla robotik.

Rulla till toppen