Lön Piloter m.fl. Värmlands

Snittlön Piloter m.fl. i Värmlands

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Lön pilot

Vi hämtar vår lönestatistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Hur blir man pilot

För dig som redan tidigt vet att du vill bli pilot är det bra att välja Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet på gymnasiet eftersom det utöver grundläggande behörighet för högskolestudier krävs godkända betyg i ämnen som fysik och matematik. Pilotutbildningar finns på olika yrkeshögskolor. För att bli antagen till en pilotutbildning måste du klara av vissa medicinska prov och olika lämplighetstester. Du måste bland annat ha mycket god syn. Du räknas till pilot även om du endast har ett privatflygcertifikat. Om du vill flyga på uppdrag av ett flygbolag så krävs det att du är utbildad trafikflygare. I Sverige finns det idag två stycken utbildningsanordnare som utbildar piloter med offentliga medel. Konkurrensen är dock hög eftersom de endast utbildar 20 piloter vardera om året. Dessa utbildningar är billigare än utbildningarna hos de privata aktörerna. Kontrollera hos Transportstyrelsen vilka utbildningar som är godkända. Det är också vanligt att utbilda sig utomlands.

Vad arbetar en pilot med?

En transportpilot flyger flygplan och som det framgår av namnet transporterar olika saker, varor eller människor. Att vara pilot innebär mer än att flyga. Innan själva flygningen ska en färdplan tas fram. Den består bland annat av lastens vikt och hur vädret är på de ställen som ska passeras. Det är uppgifterna i färdplanen som styr autopiloten. Piloterna flyger planet manuellt under start och landning men under själva flygningen är det oftast autopiloten som håller flyghöjden och kursen. Under en flygning är det oftast två piloter, en styrman och en kapten. Det är kaptenen som fattar alla beslut, men det görs i samråd med styrmannen. Du måste arbeta ett antal år som styrman innan du kan bli kapten.

Vad är en normal lön för en pilot?

Den genomsnittliga lönenivån för en pilot framgår av den gröna kurvan. Lönerna inom yrket varierar enormt beroende på hos vilket företag du arbetar, i vilket land, vilken erfarenhet du har, samt om du är styrman eller kapten.

Arbetstider för en pilot

En pilot har väldigt skiftande arbetstider. Det är ofta långa arbetspass. Om du flyger internationellt innebär det jobbiga tidsomställningar men å andra sidan varvas dina arbetspass med längre ledigheter.

Övertidsersättning

Att vara pilot innebär ofta mycket oregelbundna arbetstider. Vilken övertidsersättning du har rätt till regleras i ditt kollektivavtal. Även hur mycket övertid du får arbeta är reglerat i kollektivavtalet.

Semestersättning

Rätten till semester och semesterersättning regleras i semesterlagen. Genom kollektivavtal eller eget avtal med din arbetsgivare kan du ha rätt till fler semesterdagar och högre ersättning än vad som är reglerat i semesterlagen.

Fackförbund för piloter

Det finns flera olika fackförbund att välja mellan för piloter. Du kan bland att välja mellan:
  • Svenska flygbranschen som består av ett antal arbetsgivar- och branschförbund för dig som arbetar inom ett transportföretag. De har bland annat tecknat avtal med Ledarna, Unionen och Svenska transportarbetarförbundet.
  • Svensk Pilotförening är medlem i de två största internationella organisationerna för piloter.
Rulla till toppen