Snittlön Studie- och yrkesvägledare i Värmlands
- Män 2023: 37900/mån
- Kvinnor 2023: 38200/mån
- Medel 2023: 38100/mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Studie- och yrkesvägledare är en yrkesgrupp i offentlig sektor. En studie- och yrkesvägledare arbetar antingen på en grundskola, på gymnasiet, på universitet eller högskola. En SYV arbetar med att ge människor råd inför val av studier och yrke.
Arbetsuppgifter
Studie- och yrkesvägledare har till uppgift att ge elever och studenter information i syfte att de ska kunna göra välgrundade val av studier och yrken. En studie- och yrkesvägledare på grundskolan träffar elever på högstadiet för att ge information och fakta inför deras val av gymnasium. På gymnasieskolan ger studie-och yrkesvägledarna information om möjligheter till fortsatta studier efter studenten eller om eleven ska avbryta gymnasiestudierna. På universitet- och högskolor ger studievägledarna råd om val inom utbildningen samt byte till andra studier eller annan studieort.
Arbetsmiljö
En studievägledare har en god anställningstrygghet och bra arbetsmiljöförhållanden. Arbetstempot kan dock variera mycket över ett arbetsår. En studie- och yrkesvägledare på en grundskola har ofta mycket att göra inför gymnasievalet medan arbetsbördan kan vara mindre i början av terminen.