Snittlön Takmontörer i Värmlands
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
Takmontörer har ett spännande och mångsidigt yrke med mycket praktiskt arbete. De arbetar med att installera tak. Här ingår allt från att planera takläggning till att installera isolering. Man arbetar även med att reparera skadade tak. Takmontörer arbetar vanligtvis i lag om två personer. För att bli takmontör behöver man gå bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbygge på gymnasiet, alternativt motsvarande utbildning på komvux. Det krävs noggrannhet och tålighet mot alla väder. Dessutom bör du ej vara höjdrädd.
Arbetsuppgifter
Takmontörer har ansvar för hela takläggningsprocessen. Denna börjar med att lägga isolering. Sedan täcks isoleringen med exempelvis papp eller plåt, innan ytterskiktet läggs. Att montera takfönster kan också förekomma. Även reparation av trasiga tak ingår i takmontörens yrke.
Arbetsmiljö
I stort sett hela arbetsdagen tillbringas utomhus, vilket kan innebära stark kyla eller värme. Arbetet utförs på hög höjd, och man bör därför vara van vid detta. Takmontörer arbetar två och två, vilket innebär att det är ett socialt yrke där samarbete är viktigt.