Lön Tandtekniker och ortopedingenjörer m.fl. Värmlands

Snittlön Tandtekniker och ortopedingenjörer m.fl. i Värmlands

  • Män 2023: 38300/mån
  • Kvinnor 2023: 36400/mån
  • Medel 2023: 37300/mån

Värmlands län

Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.


Information om yrket

En tandtekniker är inte som en tandläkare som arbetar direkt med patienter. En tandtekniker är den person som tillverkar de individuellt anpassade ställningar som kan behövas vid en skada på tänderna. Till exempel om en person har slagit ut en tand och behöver gjuta en ny krona. Då är det tandteknikerna som tillverkar själva protesen efter inrådan från tandläkare.

Arbetsuppgifter

För att få kalla dig ortopedingenjör måste du vara legitimerad. Det finns en del yrken i Sverige där detta krävs och ortopedingenjör är ett av dessa. En ortopedingenjör tillverkar proteser eller andra hjälpmedel för personer som har nedsatt funktionell förmåga. I allt högre grad blir det mer och mer tekniska lösningar och det krävs en stor innovativ förmåga för att vara en bra ortopedingenjör. Till exempel om någon har förlorat en hand och behöver en ny, då är det en ortopedingenjör som gör jobbet.

Rulla till toppen