Snittlön Trädgårdsodlare i Värmlands
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Värmlands län
Värmlands län ligger i västra Svealand och omfattar landskapet Värmland, förutom Karlskoga kommun. Länet bildades 1779 då det styckades av från Örebro och då blev också Karlstad residensstad. Det gränsar till Dalarnas län och Örebro län i norr och öster, Västra Götalands län i söder och Norge i väster. I söder ligger också Sveriges största sjö Vänern. Ytan är på 17.583 kvadratkilometer och folkmängden är drygt 282.800 personer med en befolkningstäthet på 16 invånare per kvadratkilometer. Länet består av 16 kommuner: Arvika, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Storfors, Sunne, Säffle, Torsby och Årjäng.
Information om yrket
En trädgårdsodlare arbetar med att odla växter, exempelvis blommor, frukt, grönsaker och rotfrukter, för försäljning. Annan skötsel av trädgårdsarbetet, exempelvis sköta underhåll och reparationer av den utrustning man använder. Man kan också arbeta med att designa, planera och anlägga parker och trädgårdar. Det är ett väldigt kreativt och praktiskt arbete. För att bli trädgårdsodlare kan det vara lämpligt att gå naturbruksprogrammet på gymnasiet, eller en trädgårdsutbildning på en yrkeshögskola. Även ett B-körkort kan behövas för att få anställning.
Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår bearbetning av jorden, plantering, beskärning, gödsling och annan skötsel av växter. Det blir allt vanligare att man använder högteknologisk utrustning såsom automatiska vattenspridare eller drönare för övervakning. Även skötsel av annat, såsom verktyg eller växthus, förekommer. Utöver detta kan trädgårdsodlare också arbeta med planering och anläggning av grönområden.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön kan vara, men är vanligtvis utomhus i exempelvis parker, handelsträdgårdar eller privata trädgårdar. Även arbete inomhus i växthus förekommer. Man får mycket motion och solsken i det dagliga arbetet.