Lön Övriga pedagoger med teoretisk specialistkompetens Västerås

Snittlön Övriga pedagoger med teoretisk specialistkompetens i Västerås

  • Män 2022: 32100/mån
  • Kvinnor 2022: 32900/mån
  • Medel 2022: 32600/mån

Västerås

Västerås är en stad som ligger vid Mälarens norra strand i Västmanlands län och är Sveriges sjunde största kommun. Västerås ligger väster om Stockholm. Staden hette tidigare Västra Aros men ändrades under åren och namnet blev tillslut Västerås. I slutet av 2019 hade Västerås kommun 154 049 invånare som ökar varje år.
Västerås kommunvapen är en ros och ett monogram som går tillbaka ändå till 1200-talet. Man tror att rosen och monogrammet blir (Västra) Aros tillsammans som är Västerås äldsta namn.
Västerås är en stad fylld med besöksmål och massa aktiviteter, både utomhus och inomhus, till exempel badhallar, skridskoåkning och båtturer. Det finns även massa andra aktiviteter för alla åldrar.

Vanligaste yrken

Vanligaste yrket är inom vård och omsorg där majoriteten är kvinnor, de jobbar som undersköterskor eller inom hemtjänst och på äldreboenden.
Vanligaste yrket för män är lager och terminalpersonal. Yrkena har både män och kvinnor men är antingen mans- eller kvinnodominerande som i många andra kommuner med samma storlek.

Utbildning

Västerås är en studentstad med många olika utbildningar och gymnasieprogram du kan välja mellan.
Här är en lista på några högskolor och gymnasium.

Högskolor

  • Mälardalens högskola
  • Astar
  • Västerås yrkeshögskola
  • Västerås folkhögskola

Gymnasium

  • Edströmska gymnasiet
  • Grillska gymnasiet Västerås
  • JENSEN gymnasium Västerås

Information om yrket

Det finns många utbildningar som kräver skickliga pedagoger inom specifika inriktningar. Behovet förekommer oftast på gymnasier, folkhögskolor, privata vuxenutbildningar samt högskolor och universitet. Det är vanligt att pedagogen har en annan utbildning i grunden och läser ytterligare pedagogik för att kunna undervisa i sitt specialistämne.

Arbetsuppgifter

Beroende på inriktning och arbetsplats undervisar pedagogen barn, ungdomar eller vuxna på olika nivåer. Utöver att hålla i själva undervisningen ingår det i arbetsuppgifterna att planera och utvärdera undervisningen. Planeringen ska byggas på en kursplan och innehålla tydliga mål, arbetssätt, kunskapsinnehåll samt bedömningssätt. Utvärderingen av undervisningen är viktig för att kunna förbättra den och hålla en hög nivå av kvalitet. I pedagogens arbete ingår vanligtvis även bedömning av studenters arbeten samt administrativt arbete, såsom dokumentation av bedömning och utvärdering.

Arbetsmiljö

Den fysiska arbetsmiljön kan vara allt ifrån en ladugård till ett traditionellt klassrum, beroende på pedagogens specialistkompetens och utbildningens inriktning. Arbetet innebär många sociala kontakter och kräver att pedagogen kan anpassa sig efter sina elevers olikheter.

Rulla till toppen