Lön Guld- och silversmeder Västervik

Snittlön Guld- och silversmeder i Västervik

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: ../mån
  • Medel 2022: ../mån

Västervik

Västervik eller Skärgårdsstaden som man också säger, ligger i Sverige och tillhör Kalmars län. Skärgårdsstaden har 5000 öar, en del kobbar och skär och det är alltså inget konstigt att man kallar Västervik för just Skärgårdsstaden. Västervik har ca 21000 invånare. I Västervik finns också de kulturhistoriska båtsmansstugorna. De är sedan år 1974 ett lagskyddat område, för att de ska bevaras som ett historiskt minne.

Sevärdheter och aktiviteter i Västervik

Det finns mycket att göra i denna vackra stad. Förutom att uppleva den vackra skärgården kan man även njuta av fantastisk gatukonst. BANK är Västerviks främsta festival för just gatukonst. Om man föredrar naturen kan man ta en vandring i Gränsö naturreservat eller i Ljungåsens naturreservat. Flera landmärken och sevärdheter i Västervik är olika kyrkor, parker och mysiga butiker. Västervik är en sjöstad och därför är några av de mest populära aktiviteterna till exempel segling, kajakpaddling eller kanotpaddling.

Skärgårdsbåten

Vidare kan man ta skärgårdsbåten ut till skärgården och ta del av den vackra miljön, men man kan också ta båten över till Gotland. Upplev en av Västerviks vackraste platser ute till havs och njut samtidigt av en god måltid uppe på däck medan man njuter av utsikten och doften av havet.


Information om yrket

Guld - och silversmed ingår oftast i arbetet juvelerare. Deras främsta arbetsuppgift är att tillverka smycken av olika slag. En juvelerare arbetar med olika metaller som guld, silver och platina. Det är vanligt att man går en utbildning till smed för att sedan gå en inriktning för att hantera ädelstenar.

Arbetsuppgifter

En juvelerare tillverkar, ändrar eller reparerar till exempel armband, halsband, örhängen och ringar. En guld- och silversmed har inte alltid samma kunskap som en juvelerare har. Oftast börjar man som smed och utvecklas sedan till en juvelerare. Som smed jobbar man både för hand och med hjälp av olika verktyg och maskiner. Det vanligaste i yrket är att jobba med hammare för att forma själva metallen.

Arbetsmiljö

Just denna bransch är rätt liten i Sverige. Oftast startar man eget och driver egen verksamhet om man är utbildad juvelerare/smed. Det är ganska så ovanligt att vara anställd juvelerare/smed i Sverige.

Rulla till toppen