Lön Tandsköterskor Västervik

Snittlön Tandsköterskor i Västervik

  • Män 2022: ../mån
  • Kvinnor 2022: 30100/mån
  • Medel 2022: 30000/mån

Västervik

Västervik eller Skärgårdsstaden som man också säger, ligger i Sverige och tillhör Kalmars län. Skärgårdsstaden har 5000 öar, en del kobbar och skär och det är alltså inget konstigt att man kallar Västervik för just Skärgårdsstaden. Västervik har ca 21000 invånare. I Västervik finns också de kulturhistoriska båtsmansstugorna. De är sedan år 1974 ett lagskyddat område, för att de ska bevaras som ett historiskt minne.

Sevärdheter och aktiviteter i Västervik

Det finns mycket att göra i denna vackra stad. Förutom att uppleva den vackra skärgården kan man även njuta av fantastisk gatukonst. BANK är Västerviks främsta festival för just gatukonst. Om man föredrar naturen kan man ta en vandring i Gränsö naturreservat eller i Ljungåsens naturreservat. Flera landmärken och sevärdheter i Västervik är olika kyrkor, parker och mysiga butiker. Västervik är en sjöstad och därför är några av de mest populära aktiviteterna till exempel segling, kajakpaddling eller kanotpaddling.

Skärgårdsbåten

Vidare kan man ta skärgårdsbåten ut till skärgården och ta del av den vackra miljön, men man kan också ta båten över till Gotland. Upplev en av Västerviks vackraste platser ute till havs och njut samtidigt av en god måltid uppe på däck medan man njuter av utsikten och doften av havet.


Information om yrket

Tandsköterskor jobbar på tandläkarmottagningar i team tillsammans med tandläkare och tandhygienister. De assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter och har även administrativa uppgifter i receptionen. Bra egenskaper är känsla för service och noggrannhet.

Arbetsuppgifter

Tandsköterskan assisterar tandläkaren och det kan bland annat innebära att plocka fram utrustning och arbetsmaterial och att rengöra och sterilisera instrument. De kan också ha självständiga uppgifter som att putsa och polera tänder, ge fluorbehandling, ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra tillfälliga fyllningar samt informera om tandhygien och tandhälsa. Till de administrativa sysslorna hör att ta emot patienter, tidsbokning, journalföring och fakturering.

Utbildning

Man kan läsa till tandsköterska genom Yrkeshögskolan, en utbildning på cirka 1,5 år. Inträdeskrav är avslutat treårigt gymnasium. I utbildningen ingår mycket praktik. Sedan kan man vidareutbilda sig till röntgen-, operations- eller specialisttandsköterska eller ortodontiassistent, det vill säga tandreglering. Man kan också vidareutbilda sig inom dentalmaterial och tandvårdsinstrument. Det finns därmed goda valmöjligheter.

Rulla till toppen