Lön Friskvårdskonsulenter och hälsopedagoger m.fl. Växjö

Snittlön Friskvårdskonsulenter och hälsopedagoger m.fl. i Växjö

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: 34400/mån
  • Medel 2023: 34900/mån

Växjö

Växjö ligger i Småland och är Sveriges 19:e största stad med cirka 70 000 invånare. Det är en blomstrande stad som bjuder på arbete både för de med hög- och låg utbildning. Växjö är omringat av skog och därför en viktig knutpunkt för näringslivet. Det finns en rad olika företag inom elektroteknik och maskinteknik. I Växjö finns även det stora shoppingcentrumet Grand Samarkand med en rad olika butiker samt Videum Science Park som huserar mer än 100 olika företag inom olika branscher.

Växjö stadskärna är liten men mysig och har nyligen genomgått en större renovering. Här finns flertalet restauranger, hotell, butiker och caféer. Dessa letar alltid efter serviceinriktad personal eftersom det råder stor personalomsättning i denna bransch.

Stadens vanligaste yrken

Det vanligaste yrket i Växjö är butikspersonal. Det är inte så konstigt att Grand Samarkand röstats fram till ett av Sveriges bästa köpcentrum.

Inom den offentliga sektorn är det undersköterska som är det främsta yrket. Det är främst kvinnor som arbetar som detta medan männen dominerar inom industrin.

Universitet och utbildning

Växjö driver Linneuniversitetet tillsammans med Kalmar stad. Det är den absolut främsta skolan i staden. Här kan du bland annat läsa följande program och utbildningar:

  • Polisutbildning
  • Lärarutbildning
  • Sjöfart

Information om yrket

För den här typen av arbete är man oftast anställd vid myndigheter eller företag, till exempel företagshälsovården. Du kan även ha eget företag och arbeta som konsult. Generellt arbetar hälsopedagogen mer övergripande med hälsovården i en organisation medan friskvårdskonsultenten mer tar sig an själva genomförandet av friskvårdsaktiviteterna.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna handlar om att inspirera människor till ett mer hälsosamt liv, där du kan ta dig an klienter antingen enskilt eller i grupp. Friskvårdskonsulenten jobbar nära sina klienter och genom kartläggning, skapandet av hälsoprofiler och motiverande samtal arbetar man sig fram mot satta målsättningar. Man diskuterar eventuella livsstilsförändringar och ger praktiska råd och stöttning.
Hälsopedagogen arbetar mer strategiskt och är den som utvecklar policys för hur friskvårdsarbetet på en arbetsplats ska bedrivas. Hen ser även till att det finns ett utbud av friskvårdsaktiviteter för de anställda och kan även organisera hälsokampanjer och arrangemang.

Arbetsmiljö

Som friskvårdskonsulent eller hälsopedagog har du din arbetsplats på antingen ditt eget eller någon annans företag. Som hälsopedagog har du ofta kontakt med läkare, dietister, arbetsterapeuter och liknande.

Rulla till toppen