Snittlön Fritidsledare m.fl. i Vetlanda
- Män 2023: 30800/mån
- Kvinnor 2023: 30200/mån
- Medel 2023: 30400/mån
Vetlanda
Vetlanda är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. I Vetlanda finns cirka 13.000 invånare. Vetlanda har och har haft en del industrier. Det som Vetlanda mest var känt för tidigare var deras tändsticksfabrik, vid namn Stickan. Vetlanda är också tidigare känt för sin träindustri. Och nu är Vetlandas största industribolag Sapa AS, Skandinaviska aluminium profiler AB, med över 1000 anställda. År 1963 startade Sapa AS sin första fabrik i Vetlanda och sedan dess har de växt och står stadigt än idag.
Sevärdheter i Vetlanda
I Vetlanda finns det mycket att uppleva, upptäcka och se. Det finns mycket kulturhistoria i Vetlanda och de mest populära landmärkena och historiska upplevelserna är ruiner, minnesstenar, hembygdsgårdar, kyrkor och museer. Det finns också mycket natur i Vetlanda, här kan man till exempel ta en vandring i Illharjens naturreservat.
Tidigare järnvägsknut i Vetlanda
För många år sedan var Vetlanda en järnvägsknut men inte längre. Idag används spåret enbart för att transportera gods och kallas för Emådalsbanan. Än så länge finns det inga planer på att använda spåret för persontrafik men det kommer däremot fortsatt transportera gods. Dock vet man inte för hur länge, allt beror på hur mycket gods det kommer att transporteras till och från företag.
Information om yrket
Fritidsledare arbetar mest med barn och ungdomar, men även med äldre och funktionshindrade. De vill ge verksamhetsdeltagarna en meningsfull och aktiv fritid, stärka deras självkänsla och skapa gemenskap och trygghet i gruppen. Yrket passar den som är empatisk, har ett stort intresse för människor och som vill vara en förebild för unga människor.
Arbetsuppgifter
Fritidsledarna organiserar och leder fritidsverksamheten. De är lyhörda för ungdomarnas önskemål och det kan innebära många olika aktiviteter, allt ifrån idrott och friluftsliv till musik och skapande och konstnärlig verksamhet. De arbetar nära annan personal som också jobbar med ungdomar, såsom skolpersonal, socialsekreterare, fältassistenter och polis.
Arbetsplatser
Många fritidsledare jobbar på kommunala eller privata fritidsgårdar där ungdomar träffas för olika aktiviteter, men du hittar dem också inom omsorgen, till exempel dagcenter, och i skolan samt inom olika föreningar, organisationer och kyrkliga församlingar. En utbildning till fritidsledare finns på många folkhögskolor och är på två år.