Snittlön Trafiklärare i Vetlanda
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Vetlanda
Vetlanda är en tätort som tillhör Jönköpings län och ligger i Sverige. I Vetlanda finns cirka 13.000 invånare. Vetlanda har och har haft en del industrier. Det som Vetlanda mest var känt för tidigare var deras tändsticksfabrik, vid namn Stickan. Vetlanda är också tidigare känt för sin träindustri. Och nu är Vetlandas största industribolag Sapa AS, Skandinaviska aluminium profiler AB, med över 1000 anställda. År 1963 startade Sapa AS sin första fabrik i Vetlanda och sedan dess har de växt och står stadigt än idag.
Sevärdheter i Vetlanda
I Vetlanda finns det mycket att uppleva, upptäcka och se. Det finns mycket kulturhistoria i Vetlanda och de mest populära landmärkena och historiska upplevelserna är ruiner, minnesstenar, hembygdsgårdar, kyrkor och museer. Det finns också mycket natur i Vetlanda, här kan man till exempel ta en vandring i Illharjens naturreservat.
Tidigare järnvägsknut i Vetlanda
För många år sedan var Vetlanda en järnvägsknut men inte längre. Idag används spåret enbart för att transportera gods och kallas för Emådalsbanan. Än så länge finns det inga planer på att använda spåret för persontrafik men det kommer däremot fortsatt transportera gods. Dock vet man inte för hur länge, allt beror på hur mycket gods det kommer att transporteras till och från företag.
Information om yrket
En trafiklärare hjälper till med upplärningen inför när man ska ta körkort. För de som inte har möjlighet att köra privat eller för dem som vill komplettera med en trafiklärares erfarenhet och lärdom. Det är bra om man kan kombinera körskola med att köra privat då man ofta lär sig mycket mer.
Arbetsuppgifter
En trafiklärare visar oftast hur man kör och bilens alla funktioner och sedan får man köra själv med trafikläraren tryggt bredvid. Att vara tålmodig krävs i yrket då det ibland kan kräva längre tid för vissa att lära sig än för andra. Det är också viktigt för trafikläraren att berätta om konsekvenserna vid bilkörning om man inte följer de regler och lagar som finns. Detta för att eleven ska ha en förståelse för hur trafiken fungerar och hur viktigt det är.
Arbetsmiljö
En trafiklärares jobb innebär att man sitter i en bil hela dagarna och träffar nya människor hela tiden, därför är det viktigt med pauser emellan och möjligen ta en promenad för att röra på kroppen.