Tiden som student är mycket spännande. Det gäller att passa på att njuta så mycket du bara kan av alla nya möten och saker du lär dig varje dag. Det finns förstås alltid en baksida till det underbara och för unga studenter brukar denna baksida ofta vara det faktum att det kan vara tufft att få ekonomin att gå ihop. Är du en fattig student som vill få CSN-pengarna att räcka längre? Läs överlevnadstipsen här nedanför!
Använd studentrabatter
Studentrabatter har länge varit en tillgång för fattiga studenter och varje gång du ska införskaffa något nytt, produkt som tjänst, bör du allra först vända dig till rabattsajter som Studentkortet eller Kupongerna. Med en rabattkod kan du få många procents rabatt på produkten eller tjänsten du ska köpa och därmed ge den tunna plånboken lite andrum.
Utnyttja rabatterna
Studenttiden ger dig unika rabattmöjligheter. Kollektivtrafiken blir billigare, så även att gå på kulturföreställningar och att skaffa mobilabonnemang. Även om du garanterat kommer behöva snåla kommer du också ställas inför många chanser att ha en riktigt rolig vardag. Det gäller bara att luska och planera lite!
Jämför priser
När du har begränsat med pengar att röra dig med är det ännu viktigare att du gör prisjämförelser till en vana. Det går alltid att handla billigare någon annanstans! Genom att bli mer prismedveten kan du spara betydelsefulla hundralappar varje månad.
Handla matsmart
Matsmart är både namnet på en butik med billig mat och ett bra sätt att tänka kring matinköpen som fattig student. Släng aldrig mat i onödan! Lukta och smaka på ingredienserna innan du avfärdar dem som gamla. ”Bäst före” är ett rekommenderat datum och behöver inte betyda att varan är helt oanvändbar efter utgångsdatumet. En annan viktig sak att ha med dig är att det i regel är billigare att laga vegetariskt. Köp exempelvis kikärtor och röda linser för blötläggning. Då har du många goda grytor och snacks att se fram emot. Tänk på att det brukar finnas studentrabatter för mat och förbrukningsvaror. Kolla med andra ord alltid vilka aktuella matrabatter som finns innan du slår till.
Köp matsvinn
Butiker som Matsmart säljer mat som annars skulle ha blivit svinn, fullt ätliga och dugliga livsmedel. Samtidigt som du gör miljön en tjänst får du chans att fylla skafferiet med produkter som rabatteras med upp till 90 procent. Karma är ett annat exempel på hur du kan minska matsvinnet och samtidigt äta gott. Karma-appen skickar ut notiser när matbutiker, restauranger och caféer i din stad rear ut sina varor i stället för att kasta dem.
Gör storkok
Överlag brukar små matförpackningar vara dyrare än storförpackningar – hur hänger det ihop? Det som i slutänden räknas är jämförelsepriset på varan, så om du vill handla billig mat ska du alltid vara noggrann med att titta på den lilla detaljen vid prismärkningen. Stora förpackningar innebär storkok och storkok medför i sin tur att du kan äta hyfsat billiga matportioner. För recept på billiga maträtter kan du vända dig till Portionen under tian, som till och med tipsar om veckomenyer till låga priser.
Shoppa begagnat
När du är fattig student kan du passa på att utveckla den fantastiska färdigheten att hitta gömda skatter second hand. Att handla begagnat kan också tas ett steg längre på så sätt att det kan kombineras med intressen som pyssel och återbruk. Om du är något sånär kreativ kan du tack vare dina omgjorda loppisfynd alltid se till att ha ”nya”, unika kläder och möbler. Gör det även till en vana att sälja prylar du inte behöver via exempelvis Blocket och Tradera.
Undvik löpande utgifter
Vissa produkter och tjänster kommer du omöjligt undan, men du kan spara in på en del annat. Varför köpa hem böcker när du kan låna på biblioteket? Ett gymmedlemskap kan ersättas med träning hemma framför datorn eller utomhus. Med hjälp av gratistjänster som Tink och Mina tjänster kan du dessutom smidigt ta kontrollen över dina löpande utgifter. Om du kombinerar utgiftskontrollen med både prismedvetenhet och studentrabatter kan du få en rent av dräglig vardag.