Fackförbund för hantverkare – tips och råd

Fackförbund-för-hantverkare

Som hantverkare är det absolut en god idé att gå med i facket. Som facklig medlem får du hjälp med att förhandla till dig löneförhöjning, du får juridisk hjälp om din arbetsgivare beter sig felaktigt och du får oftast en inkomstförsäkring som hjälper dig om du blir av med jobbet.
Om du förlorar jobbet så får du a-kassa eller socialbidrag men det är inga stora summor. Med en inkomstförsäkring får du oftast nästan lika mycket pengar i ersättning/stöd som den lön du hade när du jobbade. Vad är då viktigt att tänka på när man skall välja fackförbund som hantverkare? Det skall vi gå igenom i denna artikel.

Fackförbund för snickare, rörläggare, målare osv

Ett fackförbund som ofta kallas för ”arbetarnas fackförbund” är Kommunal.
De har en låg månadsavgift och erbjuder riktigt bra villkor. Det är också därför som de är ett av de största fackförbunden.

Kommunal passar för följande yrken:

  • Snickare
  • Rörläggare
  • Målare
  • Elektriker
  • Glasblåsare
  • Möbelsnickare
  • Segelmakare
  • Murare
  • Och många fler yrken

Kommunals villkor och priser passar för i princip samtliga yrken där man jobbar med kroppen.

Vad man vill ha av sitt fackförbund som hantverkare

Någon att fråga och bolla med
Du vill ha någon att kunna vända dig till oavsett om du har en enkel fråga eller hamnar i en jobbig situation på jobbet.
Du skall kunna få juridisk rådgivning och hjälp.

Försäkra din inkomst
Du vill ha en inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap i fackförbundet och kompletterar din a-kassa så att du får upp till 80% av din tidigare inkomst vid arbetslöshet.

Få hjälp med lönen
Fackförbundet skall hjälpa dig med att hålla koll på din löneutveckling. De skall hjälpa dig att förhandla upp din lön och coacha dig igenom hela processen så att du får den lön du har rätt till.

Hjälp med Karriär och utveckling
Ditt fackförbund skall hjälpa dig om du vill förändra din arbetssituation. De skall erbjuda Cv-granskning, Linked-In-granskning, karriärplanering och mycket fler saker om du blir sugen på att ta ett steg till i karriären.

Förmåner för medlemmar
Ditt fackförbund skall erbjuda dig förmåner i form av billigare försäkringar, fjällstugor, yoga träning och andra medlemsförmåner.
Du skall spara pengar på att ditt fackförbund förhandlar till sig förmånliga rabatter hos samarbetspartners.
Eftersom fackförbunden har så många medlemmar i sin organisation så kan de pressa priser på olika prylar och tjänster rejält.
Facket brukar till exempel kunna erbjuda förmånliga räntor på lån och försäkringar.

Kurser och olika aktiviteter
Ditt fackförbund skall erbjuda kurser, aktiviteter, föreläsningar, nätverksträffar och seminarier kostnadsfritt i hela landet. Lär dig mer om lön, arbetsrätt, pension, arbetsmiljö, ledarskap och mycket mer.

Det finns helt enkelt en hel del krav som du bör ställa på det fackförbund som du väljer.
Kika in på Kommunals hemsida och se om de kan matcha dina krav. Oavsett vilket fackförbund som du väljer bör du ta stor hänsyn till månadskostnaden. Se till att välja ett fackförbund med låg och rimlig månadskostnad för att det skall vara värt det för dig.

Fackförbund för hantverkare – tips och råd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen