Lön Bangårdspersonal Bjuv

Snittlön Bangårdspersonal i Bjuv

  • Män 2023: 36200/mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: 36300/mån

Bjuv

Bjuv är en liten tätort som tillhör Skånes län och ligger i södra Sverige. I Bjuv finns drygt 10000 invånare och orten ligger öster om Helsingborg. Bjuv var en liten gruvort på 1800-talet och växte snabbt. Dock stängde man ner den sista kolgruvan år 1981. Efter det upprättades ett museum för att bevara Bjuvs gruvort. Bjuv har blivit känd för sitt gruvmuseum. Det är värt att besöka Bjuv för deras museum. Man kan dessutom se spår av gruvorna i Bjuvs kommun som sträcker sig över stora delar av Bjuv.

Aktiviteter i Bjuv

Förutom att upptäcka Bjuvs gruvmuseum kan man besöka Söderåsens nationalpark. Om man är intresserad av fiske kan man även fiska i Söderåsen. Det finns flera platser i Söderåsen där det går att fiska. Där finns det gott om sjöar, åar och dammar. Där kan man till exempel fiska abborre, brax, gädda, mört och lax.

Djurpark i Helsingborg

I närheten av Bjuv kan man också besöka Helsingborgs djurpark för de som är intresserad av djur. En familjeaktivitet och en spännande upplevelse för både stora och små. Djurparken har många djur och har allt från fåglar till reptiler. Parken har även en lekpark så att barnen kan leka och hålla sig sysselsatta.


Information om yrket

Att arbeta som bangårdspersonal går ut på att koppla och koppla isär tågvagnar, men även att hjälpa lokförare med säkerhetskontroller av tågen. Yrkesgruppen är ganska liten i Sverige idag, och det är hyfsat lätt att få jobb som bangårdspersonal.

Arbetsuppgifter

Som bangårdsarbetare är man en essentiell del av den svenska järnvägstrafiken. De viktigaste uppgifterna man utför är att koppla isär tågvagnar och sedan växla ihop dem med nya tågvagnar eller lok, för att se till så att vagnarna hamnar på rätt destination. Man har även ansvar för att utföra säkerhetskontroller på tågen, såsom bromskontroller eller olika typer av funktionskontroller.

Arbetsmiljö

Bangårdsarbetarens arbetsplats är bangården, dit godståg och vagnar anländer från hela Sverige, och ibland även utlandet. Större delen av arbetsdagen spenderas utomhus, och man får dagligen måttlig motion i yrket som bangårdspersonal. Arbetet sker till stor del i team och enligt tidtabeller. Arbetstiderna kan variera, och skiftarbete är inte ovanligt.

Rulla till toppen