Snittlön Verktygsmakare i Bjuv
- Män 2023: 38600/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 38500/mån
Bjuv
Bjuv är en liten tätort som tillhör Skånes län och ligger i södra Sverige. I Bjuv finns drygt 10000 invånare och orten ligger öster om Helsingborg. Bjuv var en liten gruvort på 1800-talet och växte snabbt. Dock stängde man ner den sista kolgruvan år 1981. Efter det upprättades ett museum för att bevara Bjuvs gruvort. Bjuv har blivit känd för sitt gruvmuseum. Det är värt att besöka Bjuv för deras museum. Man kan dessutom se spår av gruvorna i Bjuvs kommun som sträcker sig över stora delar av Bjuv.
Aktiviteter i Bjuv
Förutom att upptäcka Bjuvs gruvmuseum kan man besöka Söderåsens nationalpark. Om man är intresserad av fiske kan man även fiska i Söderåsen. Det finns flera platser i Söderåsen där det går att fiska. Där finns det gott om sjöar, åar och dammar. Där kan man till exempel fiska abborre, brax, gädda, mört och lax.
Djurpark i Helsingborg
I närheten av Bjuv kan man också besöka Helsingborgs djurpark för de som är intresserad av djur. En familjeaktivitet och en spännande upplevelse för både stora och små. Djurparken har många djur och har allt från fåglar till reptiler. Parken har även en lekpark så att barnen kan leka och hålla sig sysselsatta.
Information om yrket
En verktygsmakare arbetar inom industrin med att tillverka verktyg för annan lätt eller tung industri, ofta med hjälp av olika former av skärande bearbetning.
Arbetsuppgifter
Som verktygsmakare arbetar man efter ritning för att tillverka verktyg med hjälp av handverktyg, CNC kontrollerade maskiner eller manuella maskiner. Det ingår även ofta svetsning i tillverkningen av verktyg.
Några exempel på vad en verktygsmakare kan tillverka är: stora pressverktyg för att tillverka karossdelar inom biltillverkning eller mindre verktyg som klipper ut en detalj med hjälp excenterpress.
En verktygsmakares arbete sker ofta inom samma företag där verktygen ska användas men man kan också jobba på ett företag som är specialiserat på att bara tillverka verktyg.
Arbetsmiljö
På de flesta företag nu för tiden är en verktygsmakares arbete väldigt säkert då maskiner oftast har säkerhetsdörrar och ljusbommar.
En verktygsmakare arbetar för det mesta i industrins verkstadslokal men kan i specialfall
också jobba hos kund för att utveckla verktyg på plats.