Livs – Livsmedelsarbetareförbundet

Livsmedelsarbetareförbundet, eller Livs, är ett fackförbund som ingår i LO och bildades år 1922. De organiserar drygt 35 000 medlemmar och har avtal med ca 2200 arbetsplatser. Facket livs finns för dig som jobbar inom Livs branschen och yrkesgrupper inkluderar bland annat; bagare, slaktare och bryggare.

Fungerar Unionen för dig?

Unionen är Sveriges största fackförbund och fungerar för nästan alla yrken.
Kika in alla villkor och se om du kan bli medlem på Unionen.se

Livs organisation och ursprung

Livs facket bildades år 1922 genom en sammanslagning av två förbund: Svenska bageri- och konditoriindustriarbetareförbundet och Svenska slakteri- och charkuteriarbetareförbundet. Mellan 1924 och 1968 uppgick ytterligare två fackförbund och arbetare från 6 yrkesgrupper som tidigare var medlemmar i andra fackförbund till Livsmedelsarbetareförbundet. Som flest medlemmar hade Livsmedelsarbetareförbundets år 1980 då antalet uppgick till 58 857. Idag har som sagt medlemsantalet gått ner något till cirka 35 000 medlemmar enligt uppgifter på deras hemsida.

Medlem i Livsmedelsarbetareförbundet kan man bli om man jobbar inom en bransch som verkar inom produktion av livsmedel av något slag. Detta innefattar till exempel bagerier, charkuterier, tobaks- och snusfabriker, vin- och spritfabriker, bryggerier, konditorier, slakterier, samt en rad andra industrier. Man kan även bli elevmedlem om man går Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller annan utbildning inom livsmedelsindustrin. Detta är helt gratis och man kan då till exempel få råd om lön, avtal och villkor för sommarjobb eller liknande. Dessutom får man tillgång till alla förmåner genom Livsmedelsarbetareförbundets medlemskort.

Facket livs medlemsförmåner

Livs jobbar för att dess medlemmar ska få bättre trygghet på jobbet, bättre löneavtal och bra medlemsförsäkringar. Till exempel får man tillgång till fackets hemförsäkring, olycksfallsförsäkring för fritiden, inkomstförsäkring vid ofrivillig arbetslöshet samt grupplivförsäkring. Är man medlem i Livsmedelsarbetareförbundet får man även rättshjälp, tillgång till en facklig representant som kan hjälpa dig förhandla lön, tillhandahåller information och hjälp i arbetsplatsfrågor. Det finns också möjlighet till förmånliga elavtal och medlemslån genom Swedbank och Nordea.

Med Livsmedelsarbetareförbundets medlemskort får man rabatt på en rad olika saker, från mobilabonnemang till resor och bensin. Alla medlemmar i Livs har tillgång till förbundets fackliga utbildningar både på arbetsplatsen, regionalt eller genom LO.

Rulla till toppen