Sveriges Farmaceuter

Sveriges Farmaceuter är ett fack- och yrkesprofessionsförbund som organiserar personer som är utbildade farmaceuter i form av apotekare, farmaci magister, receptarie och farmaci kandidat. Det går även att bli medlem som student inom några av dessa, eller liknande, områden. Förbundets huvudorganisation är Saco, Sveriges Akademikers Centralorganisation.

Förbundet grundades år 1903 och hette tidigare Sveriges Farmacevtförbund, fram tills 2012, då det fick sitt nuvarande namn. Deras huvuduppgifter har varit, och är, att ”stötta sina medlemmar i fackliga frågor samt att utveckla och marknadsföra farmaceuternas, apotekares och receptariers kompetens och stärka farmaceuternas professionella villkor”.

Hur arbetar Sveriges Farmaceuter?

Organiseringen sker genom olika sektioner baserat utefter de olika arbetsmarknadssektorerna som finns: apotek, offentlig, industri och stundent. Varje sektion består av en sektionsstyrelse och fungerar dessutom som representanter i förbundets centrala styrelse. De främsta områdena förbundet organiserar är yrkesverksamma medlemmar inom apoteksbranschen, offentlig sektor (i form av landsting och myndigheter) och inom läkemedelsindustrin.

Anledningar till att gå med i förbundet kan vara att man vill kunna få stöd och råd när det kommer till förhandlingar av olika slag, vill ha hjälp med reglering av arbetsvillkor och vill ha förslag på hur man kan göra i olika yrkesrelaterade sammanhang. Förbundet hjälper dig granska och tolka olika avtal och har en jurist som hjälper till med arbetsrättsliga frågor. Man får även tillgång till lönestatistik, inkomstförsäkring, möjlighet att ansluta sig till a-kassan, får hjälp och vägledning genom hela sin karriär och hjälper personer som jobbar som chefer.

Medlemsförmåner

Ytterligare medlemsförmåner som finns är att man får möjlighet att delta i olika seminarier och utbildningar som ges, gå på arbetsrelaterade kurser inom till exempel skyddsombud. Man kan även ta del av kurser och events som Saco håller i inom till exempel Akademikerkompetens. Man får också pensioner och kan köpa extra försäkringar till förmånliga villkor. De ger ut sin medlemstidning Svensk Farmaci som behandlar ämnen som rör hela det farmaceutiska området.

Rulla till toppen