Transport Facket – Transportarbetareförbundet

Transportarbetareförbundet, kort och gott Transport för de flesta, har funnits sedan 1897. Man hör till LOs riksförbund och har idag runt 63 000 medlemmar. I vissa yrkesgrupper är upp till en tredjedel under 30. Man arbetar aktivt för demokrati på olika nivåer- politisk, ekonomisk och social.

Unionen.se fungerar bra även för dig som jobbar inom transport. Kika in på deras hemsida och se om de kan passa dig.

Yrken representerade inom Transportarbetareförbundet

Till att börja med var Transport facket ett fackförbund för hamnarbetare, och än idag finns det många av dem bland medlemmarna. Men som många andra fackföreningar har man utvecklats under årens lopp, och idag har man många yrkesgrupper under sina vingar. Lagerarbetare, tidningsdistributörer, renhållningsarbetare, bussförare, taxichaufförer samt åkerichaufförer. Den senaste gruppen är den största inom förbundet. Man kan se att även om de flesta yrken är inom transport, så finns det också de som inte direkt arbetar med detta. Väktare och tidningsbud, till exempel, hör till de yrkesgrupper som täcks av Transport.

Eftersom mer än hälften av alla Transports medlemmar arbetar inom transportyrken arbetar man mycket med trafiksäkerhet. Dels inkluderar detta säkrare körmiljöer, men även bättre utrustning. Det är en utsatt arbetssituation som kan förenklas med teknik och ordentligt vägunderhåll.

Transports organisation och målsättning

Högst upp i organisationen finns förbundskontoret, där man har de centrala ombudsmännen. Därefter har man de olika avdelningar som i sin tur är uppdelade i sektioner. Längs ner finner man förtroendevalda och fackliga klubbar på de olika arbetsplatserna. Detta är grunden för fackförbundet, medlemmarna som befinner sig på själva arbetsplatsen.

Medlemsavgiften varierar enligt vilken inkomst man har, det finns 13 olika avgiftsklasser. Vanligtvis ligger det runt 1.5 till 2.0 procent av bruttolönen. För gymnasieelever som studerar inom de olika yrkesgrupperna är det gratis att vara medlem. Om man bidrar till att värva nya medlemmar får man ett presentkort på 200 kronor. Detta är en del av kampanjen Medlem värvar medlem.

Förmåner av medlemskap i Transport facket

Många drar nytta av de kollektivavtal som man förhandlat sig fram till, och som man fortsätter att arbeta med. Arbetstider, semesterersättningar och mycket mer som man ibland tar för givet är ett direkt resultat av fackets arbete.

I tillägg har man olika försäkringar, facket satsar på trygghet för sina medlemmar. En hemförsäkring och inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften, samt barngrupplivförsäkring. Sedan kan man lägga till många andra försäkringar och betala gynnsamma premier för dem. Speciellt inkomstförsäkringen har visat sig vara en livräddare för många när de blir arbetslösa av en eller annan anledning. Den hjälper dem att hålla sig flytande medan de letar efter ett nytt jobb, och är en av många förmåner hos facket transport.

Unionen.se fungerar bra även för dig som jobbar inom transport. Kika in på deras hemsida och se om de kan passa dig.

Rulla till toppen