Snittlön Universitets- och högskolelektorer i Gotlands
- Män 2021: 51700/mån
- Kvinnor 2021: 50500/mån
- Medel 2021: 51100/mån
Gotlands län
Gotlands län omfattar Sveriges största ö med samma namn, Gotland, samt ett antal mindre öar runtomkring. Länet har runt 60.000 invånare och räknas därmed som Sveriges minsta län, sett till befolkningsmängd. Gotlands län inkluderar en enda kommun, Gotlands kommun, och endast en tätort, Visby.
I residensstaden Visby bor ungefär 23.000 av länets invånare. Staden blev känd över hela världen år 1995 när Unesco satte upp Visby på listan över världsarv. Både staden och ön lockar tusentals turister varje år, både inhemska och utländska, som vill upptäcka några av stadens medeltida sevärdheter. Visbys ringmur är en av de största sevärdheterna som med 44 torn är helt unik.
Information om yrket
Universitets- och högskolelektorer är lärare på universitet eller högskolor i Sverige. En lektor utbildar därför elever på såväl grundnivå som masternivå inom det ämne han eller hon undervisar i. En universitetslektor har vanligtvis avlagt en doktorsexamen.
Arbetsuppgifter
Den främsta arbetsuppgiften för universitets- och högskolelektorer är att undervisa studenter som läser program eller kurser på universitet och högskolor. Vid sidan av själva undervisningen arbetar universitets- och högskolelektorer med att forska inom sitt ämnesområde. Det är vanligt att universitets- och högskolelektorer skriver kursböcker, avhandlingar och andra forskningspublikationer.
Arbetsmiljö
Universitets- och högskolelektorer har förmånen av att ha en bra arbetsmiljö. Det är vanligt att en universitetslektor fritt får bestämma hur arbetsdagen ska se ut, utöver de undervisningstimmar man är schemalagd på. En lektor har ofta ett eget arbetsrum och har tillgång till ändamålsenliga lokaler för möten och undervisning. Det är dock ett krävande intellektuellt arbete som förutsätter att man får tillräcklig tid för återhämtning och rekreation. Därför har lektorer ofta bra semesterförmåner.