Lön Bild- och sändningstekniker Jämtlands

Snittlön Bild- och sändningstekniker i Jämtlands

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Jämtlands län

Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.


Information om yrket

Bild- och sändningstekniker, eller bildingenjörer som de också kallas, arbetar med att se till att TV-sändningar håller den kvalitét de måste. Som bild- och sändningstekniker sitter man i en studio eller en inspelningsbuss och arbetar framför en dator. Via den styr man sändningen. Det är ett tekniskt yrke, men samtidigt är det bra med sinne för ljud och bild. Det gäller även att vara stresstålig och bra på att hålla fokus länge om man tänker bli bild- och sändningstekniker.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna för en bild- och sändningstekniker ingår att justera bilden genom att ändra exempelvis ljusstyrka, kameravinkel, kontrast och ljudstyrka. Målet är att skapa en naturlig och sammansmältande upplevelse för tittarna. I arbetsuppgifterna kan det även ingå underhåll och reparation av kameror och annan inspelningsutrustning.

Arbetsmiljö

Bild- och sändningstekniker sitter stilla under merparten av dagen, vilket kan innebära hälsoproblem på lång sikt. Det är samtidigt ett yrke som stundtals kan vara stressigt, så en bild- och sändningstekniker måste vara stresstålig. Skiftarbete kan förekomma.

Rulla till toppen