Snittlön Övriga jurister i Jämtlands
- Män 2023: 44100/mån
- Kvinnor 2023: 40800/mån
- Medel 2023: 41700/mån
Jämtlands län
Jämtlands län tillhör Sverige och är ca 49.000 kvadratmeter stort och räknas som Sveriges tredje största län. I Jämtland finns ca 130.000 människor. I länet ingår landskapen Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Ångermanland, Dalarna och Lappland. I Jämtland finns en hel del sevärdheter. För den som älskar att åka skidor rekommenderas Åres turistanläggning med en del skidbackar att välja bland. I Åre finns även två välkända vattenfall som är värda att besöka, Tännforsen och Ristafallet. För de som älskar naturen kan man utforska och upptäcka Funäsdalen eller Sånfjällets nationalpark. Man kommer alltså väldigt nära fjället utan att behöva åka upp till Norrland.
Lön jurist
Statistiken är hämtad från Statistiska centralbyrån (SCB).
Hur blir man jurist?
För att bli jurist behöver du läsa juristprogrammet som innebär studier på heltid i 4,5 år. Utbildningen finns på flera olika lärosäten i Sverige och leder till en juristexamen. Utbildningarna är att betraktas som likvärdiga men kan dock skilja sig åt lite i upplägg.
Vad arbetar en jurist med?
En jurist kan arbeta i de allra flesta branscher och är expert på att tolka avtal och lagar och att analysera juridiska problem. Arbetsuppgifterna är väldigt skiftande beroende på vilken inriktning du väljer. Du kan till exempel arbeta som familjerättsjurist, affärsjurist eller jurist inom immaterialrätt. Du kan även arbeta som till exempel utredare hos en myndighet eller hos polisen. Grunden i arbetet är generellt att samla in och bearbeta juridiskt material i form av till exempel förordningar, lagtexter, vägledande beslut och avtal för att hitta den tillämpning som behövs för att lösa problemet. Vanliga arbetsuppgifter är att upprätta och granska kontrakt och avtal. En viktig del av juristens arbete är att företräda och förhandla.
Vad är en normal lön för en jurist?
Den gröna kurvan ovan visar den genomsnittliga lönenivån för en jurist. Lönen för en jurist varierar stort beroende på erfarenhet, arbetsgivare och bransch. Vad som är en rimlig lön för dig är därför svårt att säga. Ta kontakt med ditt fackförbund för att få stöd i vad som kan vara en rimlig lön.
Arbetstider för en jurist
Vad som är normala arbetstider för en jurist går inte att säga. Det varierar väldigt mycket beroende på vilken bransch du arbetar inom och med vad. Arbetar du på en advokatbyrå är det inte ovanligt med långa arbetsdagar. Arbetar du däremot på en myndighet kan du ha mer normala kontorstider.
Övertidsersättning
Övertidsersättning ges för arbete utanför din normala arbetstid. Övertidsersättningen regleras i kollektivavtal eller direkt i ditt anställningsavtal och betalas ut i tid eller pengar. Det är bra att kolla upp om du endast har rätt till övertidsersättning i form av pengar eller om det är möjligt att istället plocka ut den i tid.
Semester
Om du arbetar heltid har du enligt semesterlagen rätt till 25 dagars semesterledighet per år. I ditt kollektivavtal kan det finnas bättre villkor eller så kan du förhandla dig till längre semester. Hur mycket du får i semesterlön regleras i ditt kollektivavtal. Om kollektivavtal saknas är det reglerna i semesterlagen som gäller.
Fackförbund för jurister
Det finns ett antal olika fackförbund att välja mellan som jurist. Några exempel:
- Akavia här kan du vara medlem oavsett om arbetar inom stat, kommun eller privat. Du kan även vara egenföretagarmedlem
- Fackförbundet ST om du arbetar inom staten
- Vision om du arbetar inom kommun och region