Lön Diakoner Lerum

Snittlön Diakoner i Lerum

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Lerum

Lerum ligger ungefär två mil öster om Göteborg. Det är ett av två samhällen vid sjön Aspen, på den västra sidan hittar vi Jonsered i Partille kommun. I hela kommunen bor drygt 42 000 personer, varav 28 000 i tätorten Lerum.

I Lerum finns all service man kan behöva, så som post, restauranger, caféer, matbutik, klädbutiker, kommunhus och annan service. I nära anslutning ligger äventyrsbadet Vattenpalatset, Lerums gymnasium, vårdcentral och polisstation. Med närheten till Göteborg är möjligheterna till arbete och utbildning nästa oändliga. Lerum har förskolor, grundskolor och gymnasium i den egna kommunen. Gymnasiet är även ett rikstäckande gymnasium för segling.

Namnet "Lerum" kommer av ler som betyder "lera" och um med betydelsen "hem/gård/by".

Det är lätt att ta sig till Lerum då E20 går precis intill. Även tågförbindelserna är goda med Västra Stambanan passerande. Det är också nära till Landvetters flygplats, varifrån man kan resa över hela världen.

Lerum kännetecknas av vacker natur med många sjöar, ett mycket aktivt kultur- och föreningsliv och ett livligt centrum med handel och service.

Kända personer med anknytning till orten är bland andra Hannes Råstam, musiker och journalist, Ulla Skoog, skådespelare, hockeyspelarna John Klingberg, Viktor Stålberg och Loui Eriksson samt trestegshopparen Arne Holm och artisten Jörgen Mörnbäck.


Information om yrket

Diakon betyder tjänare och som sådan vill man hjälpa andra människor, det är ett utåtriktat och socialt yrke. Diakon ett uppdrag som man vigs till inom kyrkan och i Sverige finns det inom Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

Vad gör en diakon?

Diakoner ansvarar för kyrkans sociala arbete och det innebär bland annat samtal och själavård, hembesök och sjukbesök, att leda samtals-, sorge- och bibelstudiegrupper och att leda andakter och delta i gudstjänster. De träffar barn, unga och äldre, asylsökande och personer med missbruksproblem. De är länken mellan kyrkan och samhället och tar kontakt med socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa osv.

Hur blir man diakon

För att bli diakon i Svenska kyrkan ska man ha en akademisk utbildning inom sociologi, psykologi eller vård. Efter antagning får man göra en praktikperiod innan man går en ettårig diakonutbildning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Även inom Equmeniakyrkan ska man ha en social/pedagogisk yrkesutbildning och en ansökningsnämnd intervjuar den sökande för att avgöra lämplighet.

Rulla till toppen