Snittlön Fritidsledare m.fl. i Norrtälje
- Män 2023: 31600/mån
- Kvinnor 2023: 32200/mån
- Medel 2023: 31900/mån
Norrtälje
Norrtälje är en tätort och tillhör Stockholms kommun, som ligger i Sverige. I Norrtälje finns ca 20000 invånare och är därför inte så stort. Men Norrtälje växer och har en del byggprojekt på gång. Det planeras att bygga 1200 bostäder intill en sjö som heter Lommaren.
Norrtäljes historia
I Norrtälje eller gamla Norrtälje som det har kommit att kallas har man funnit cirka 225 stycken fornlämningar. Gravar som tros komma från yngre järnåldern. Det fanns några före detta byar som hette Knutby, Solbacka och Nordrona, här har det funnits två, kanske tre fornborgar.
Aktiviteter och sevärdheter i Norrtälje
Norrtälje påminner om en liten by med många kanaler och ett litet, trevligt samhälle. Här finner man små butiker i gammeldags stuk, såsom till exempel godisaffärer och souvenirbutiker. Norrtälje ligger nära havet och man får en känsla av att vara på västkusten när man besöker Norrtälje.
Man har också ganska nära till Grisslehamn och där kan man åka ut med färjan för att se den vackra skärgården eller ta sig över till Åland. Man kan också njuta av att ta in på havsbadshotellet i Grisslehamn och njuta av den goda maten och utsikten.
Alldeles intill Norrtälje ligger en annan hamn som heter Kapellskär hamn och med de färjorna kan man också ta sig till Åland men även till Mariehamn.
Information om yrket
Fritidsledare arbetar mest med barn och ungdomar, men även med äldre och funktionshindrade. De vill ge verksamhetsdeltagarna en meningsfull och aktiv fritid, stärka deras självkänsla och skapa gemenskap och trygghet i gruppen. Yrket passar den som är empatisk, har ett stort intresse för människor och som vill vara en förebild för unga människor.
Arbetsuppgifter
Fritidsledarna organiserar och leder fritidsverksamheten. De är lyhörda för ungdomarnas önskemål och det kan innebära många olika aktiviteter, allt ifrån idrott och friluftsliv till musik och skapande och konstnärlig verksamhet. De arbetar nära annan personal som också jobbar med ungdomar, såsom skolpersonal, socialsekreterare, fältassistenter och polis.
Arbetsplatser
Många fritidsledare jobbar på kommunala eller privata fritidsgårdar där ungdomar träffas för olika aktiviteter, men du hittar dem också inom omsorgen, till exempel dagcenter, och i skolan samt inom olika föreningar, organisationer och kyrkliga församlingar. En utbildning till fritidsledare finns på många folkhögskolor och är på två år.