Snittlön Grundskollärare i Norrtälje
- Män 2023: 41900/mån
- Kvinnor 2023: 42800/mån
- Medel 2023: 42600/mån
Norrtälje
Norrtälje är en tätort och tillhör Stockholms kommun, som ligger i Sverige. I Norrtälje finns ca 20000 invånare och är därför inte så stort. Men Norrtälje växer och har en del byggprojekt på gång. Det planeras att bygga 1200 bostäder intill en sjö som heter Lommaren.
Norrtäljes historia
I Norrtälje eller gamla Norrtälje som det har kommit att kallas har man funnit cirka 225 stycken fornlämningar. Gravar som tros komma från yngre järnåldern. Det fanns några före detta byar som hette Knutby, Solbacka och Nordrona, här har det funnits två, kanske tre fornborgar.
Aktiviteter och sevärdheter i Norrtälje
Norrtälje påminner om en liten by med många kanaler och ett litet, trevligt samhälle. Här finner man små butiker i gammeldags stuk, såsom till exempel godisaffärer och souvenirbutiker. Norrtälje ligger nära havet och man får en känsla av att vara på västkusten när man besöker Norrtälje.
Man har också ganska nära till Grisslehamn och där kan man åka ut med färjan för att se den vackra skärgården eller ta sig över till Åland. Man kan också njuta av att ta in på havsbadshotellet i Grisslehamn och njuta av den goda maten och utsikten.
Alldeles intill Norrtälje ligger en annan hamn som heter Kapellskär hamn och med de färjorna kan man också ta sig till Åland men även till Mariehamn.
Information om yrket
En grundskollärare är en lärare som undervisar i årskurs 1-9. I Sverige finns det ett krav på lärarlegitimation, och för att erhålla en lärarlegitimation för grundskolan behöver läraren har läst grundlärarprogrammet på något av landets högskolor eller universitet.
Arbetsuppgifter
En grundskollärare i årskurs 1-3 har en generell behörighet att undervisa i de flesta ämnena, såsom matematik, svenska och engelska. Från och med årskurs 4 är kraven högre på att varje grundskollärare ska undervisa i de ämnen som han eller hon är utbildad i, exempelvis att man är SO-lärare eller lärare i matematik. Grundskolläraren har också ett socialt och fostrande uppdrag, det handlar ofta om att lösa konflikter mellan elever och ha kontakt med föräldrar..
Arbetsmiljö
Lärare har en stor frihet att själva disponera sitt arbete. En lärare har schemalagd undervisningstid samt så kallad förtroendetid. Förtroendetiden innebär att läraren har tid att på egen hand förbereda sin undervisning. Arbetsbördan för lärare är stor, men det kompenseras i viss mån av den mycket goda löneutvecklingen.