Lön Stenhuggare m.fl. Norrtälje

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Norrtälje

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Norrtälje

Norrtälje är en tätort och tillhör Stockholms kommun, som ligger i Sverige. I Norrtälje finns ca 20000 invånare och är därför inte så stort. Men Norrtälje växer och har en del byggprojekt på gång. Det planeras att bygga 1200 bostäder intill en sjö som heter Lommaren.

Norrtäljes historia

I Norrtälje eller gamla Norrtälje som det har kommit att kallas har man funnit cirka 225 stycken fornlämningar. Gravar som tros komma från yngre järnåldern. Det fanns några före detta byar som hette Knutby, Solbacka och Nordrona, här har det funnits två, kanske tre fornborgar.

Aktiviteter och sevärdheter i Norrtälje

Norrtälje påminner om en liten by med många kanaler och ett litet, trevligt samhälle. Här finner man små butiker i gammeldags stuk, såsom till exempel godisaffärer och souvenirbutiker. Norrtälje ligger nära havet och man får en känsla av att vara på västkusten när man besöker Norrtälje.

Man har också ganska nära till Grisslehamn och där kan man åka ut med färjan för att se den vackra skärgården eller ta sig över till Åland. Man kan också njuta av att ta in på havsbadshotellet i Grisslehamn och njuta av den goda maten och utsikten.
Alldeles intill Norrtälje ligger en annan hamn som heter Kapellskär hamn och med de färjorna kan man också ta sig till Åland men även till Mariehamn.


Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen