Snittlön Fartygsbefäl m.fl. i Östersund
- Män 2023: ../mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: ../mån
Östersund
Östersund är den enda staden i Jämtlands län och har ett invånarantal på 63 779. Staden ligger vid Storsjön och grundades 1786 av kung Gustav III med ambitionen att handeln skulle bli lättare att kontrollera. Det dröjde fram till 1800-talet tills det blev en riktig stad.
Näringsliv
Östersund är en handelsstad där detaljhandeln omsätter cirka 30 procent merän vad befolkningsunderlaget brukar ge. I staden finns 300 butiker. Det finns flera stora företag i Östersund, till exempel så finns två stora marknadsdominerade snökanonsföretag. Swedbank och Telia är två exempel på stora företag som har kontor i staden. Sedan finns det massor av småföretag i och kring Östersund.
Utbildning
Mittuniversitetet har sitt största campus i Östersund med omkring 7000 studenter som studerar allt från samhällsvetenskap till hälsovetenskap.
Kultur
Mellan åren 1997-2017 så marknadsfördes Östersund som vinterstaden. Detta för att många besöker Östersund om vintern för närheten till fjäll och de har anordnat många skidtävlingar och hållit i VM i skidskytte och kandiderat som värdstad för vinter OS.
Fotboll är också en sport som har starkt fäste i Östersund. På somrarna anordnas Storsjöcupen där ungdomar från hela världen tävlar i fotboll. I och med Östersunds fotbollsklubbs stora framgångar i allsvenskan från 2016 så kallades staden också för fotbollsstaden.
Sedan 1963 har man varje sommar anordnat musikfestivalen Storsjöyran och är en av Sveriges äldsta stadsfestivaler.
Information om yrket
Fartygsbefäl leder arbetet ombord på ett fartyg. De har ansvar för besättningen, passagerarna och lasten. Arbetsuppgifterna skiljer sig mycket beroende på vilken typ av fartyg det är, antalet passagerare och typen av last. Fartygsbefälet måste vara en person som är intelligent, bra på problemlösning och en duktig ledare. För att bli fartygsbefäl behöver man gå en treårig högskoleutbildning till sjökapten. Dessutom behövs ett godkänt läkarintyg som bekräftar att man bland annat har fungerande färgseende och hörsel.
Arbetsuppgifter
Fartygsbefälet är fartygets arbetsledare. Den främsta arbetsuppgiften är att leda och motivera besättningen. Vidare ingår en del administrativt arbete, exempelvis möten med andra arbetsledare eller kontakt med hamnar och kustbevakning.
Arbetsmiljö
Fartygsbefäl arbetar ombord på fartyg, tiden man spenderar på fartyget varierar, allt från enstaka dagar till flera månader. Detta kan vara påfrestande både fysiskt och psykiskt. Det är viktigt att man inte blir sjösjuk lätt. Däremot är det ett varierande arbete, med mycket social interaktion.