Snittlön GIS- och kartingenjörer i Skövde
- Män 2023: 44000/mån
- Kvinnor 2023: 38600/mån
- Medel 2023: 43300/mån
Skövde
Skövde ligger i Västra Götalands län och är Sveriges 32:a största tätort. I kommunen finns 56.530 invånare. Staden ligger på västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg.
Skövde är en flerfaldig industriort där företag som Volvo Cars, Volvo Powertrain och Paroc finns etablerade. Det finns även många offentliga arbetsgivare som försvarsmakten, Västtrafik och polisen. I Science Park finns ett 10-tal spelutvecklingsföretag placerade, så Skövde fungerar även som ett centrum för spelföretagen och spelutveckling.
Här finns allt du kan önska dig av en stad. Skövde bidrar med småstadscharm samtidigt som man har ett utbud som en storstad. Här finns ett bra utbud av nöjen, caféer. affärer och restauranger.
I staden finns även många framgångsrika företag och många av dem är grundade av före detta studenter på högskolan.
Vanligaste branscherna som invånarna arbetar med
Några av de största arbetsgivarna i Skövde är Volvo, Bilia Personbilar, Högskolan, Coop Väst, Frej assistent, Försäkringskassan och Försvarsmakten, för att nämna några.
Näringsgrenarna som toppar listan på sysselsättning är vård och omsorg samt tillverkning och energi.
Utbildning
Skövde kommun satsar på utbildningar på alla olika nivåer. Förskola, grundskola, gymnasieskola samt högskola. Högskolan i Skövde erbjuder idag åtta olika program, som alla är mycket populära bland sökanden. På högskolan bedrivs även forskning kring spelområden.
Skövde har även en yrkeshögskola och på skolan finns sju olika yrkeshögskoleutbildningar. Dessa utbildningar är inom vårdadministration, vård och omsorg.
Information om yrket
GIS- och kartingenjörer är specialiserade på att framställa kartor, och kallas ibland även kartografer. GIS står för Geografiska Informationssystem, och är datorbaserade system för att samla in, lagra, analysera och presentera geografisk information. GIS- och kartingenjörer använder nämligen inte längre papper och penna särskilt ofta, utan datorprogram istället. För att arbeta inom denna yrkesgrupp behöver man gå ett högskole- eller universitetsprogram för GIS-ingenjörer, alternativt lantmätare. Det är viktigt att vara bra på teknik.
Arbetsuppgifter
GIS- och kartingenjörer arbetar med att framställa kartor eller GIS-system som sedan används överallt i samhället. Exempel på var du kan hitta GIS-system i din vardag är i bilar och i GPS-apparater.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön för GIS- och kartingenjörer är vanligtvis ett kontor. Man arbetar stillasittande i princip hela dagen, vilket kan innebära hälsorisker på lång sikt. En GIS- och kartingenjör kan arbeta antingen ensam eller i grupp. Eftersom allt arbete sker digitalt finns möjligheter till distansarbete.