Lön Kuratorer Strömstad

Snittlön Kuratorer i Strömstad

  • Män 2023: 39300/mån
  • Kvinnor 2023: 39500/mån
  • Medel 2023: 39500/mån

Strömstad – en stad i havsmiljö

Strömstad ligger i norra Bohuslän vid Skagerack och är Sveriges västligaste stad med över 7 000 invånare. Staden har en lång historia med fornlämningar ända sedan äldre stenåldern, bland annat domarringar och hällristningar. 1676 fick man formellt stadsrättigheter av Karl XI. 1782 upptäcktes Leijonkällan vid Surbrunn och 1786 byggdes Sveriges första varmbadhus och detta blev början på kurortsepoken. Strömstad blev en mycket populär badort som bland annat kungafamiljen brukade besöka. Under 1800- och 1900-talen blev fiske och konservindustrin viktiga näringsgrenar och numera är turism- och besöksnäringen mycket viktig på grund av närheten till hav och natur samt gränshandeln på grund av närheten till Norge.

Många sevärdheter för turister

Som turist har du mycket att uppleva i Strömstad. Det vackra rådhuset och den mäktiga kyrkan dominerar stadsbilden. Här finns både museum – Strömstads museum med en stor samling föremål – och konsthall – konsthallen Lokstallet med samtidskonst i ett före detta lokstall. Det ges också tillfälle till många naturupplevelser i havsmiljö och det finns många natursköna öar att besöka. Kosterhavets nationalpark vid Kosteröarna, Sveriges västligaste bebodda öar, är Sveriges första marina nationalpark med många sällsynta växt- och djurarter. På Tjärnö finns en marinzoologisk station som är centrum för forskning om havet.


Information om yrket

Kuratorer tillhör en social yrkesgrupp vars syfte är att bistå personer i behov av råd och viss vägledning. Kuratorer förekommer ofta i skolmiljöer och inom sjukvården.
Det är vanligt att kuratorer har en socionomexamen, men det är även möjligt att utbilda sig till kurator om man har en examen inom socialpedagogik och beteendevetenskap.
För att arbeta som kurator inom sjukvården krävs legitimation.

Arbetsmiljö och arbetsuppgifter

Kuratorer arbetar främst inom skolan och sjukvården, men förkommer även i kriminalvården.

En skolkurators uppgift kan vara att stötta elever med psykosociala problem och problematik relaterad till mobbning. Detta ingår ofta i elevhälsan, där kuratorn arbetar med specialpedagoger, skolsköterska, skolläkare och skolpsykolog.
Utöver att hantera problem som redan existerar arbetar kuratorn även förebyggande.

Inom sjukvården kan kuratorn arbeta med att bistå personer i kris och hjälpa patienter att få hjälp via kommunen. De kan också välja att specialisera sig på förlossningar och stötta blivande föräldrar med extrem oro via så kallade aurorasamtal.

Kuratorer kan även arbeta med andra yrkesgrupper i behov av stöd.

Rulla till toppen