Snittlön Kriminalvårdare i Svedala
- Män 2023: 30900/mån
- Kvinnor 2023: 30100/mån
- Medel 2023: 30500/mån
Svedala
Svedala är en tätort som tillhör Skåne län och ligger i Sverige. Svedala har cirka 20.000 invånare. Man kan tro att man pratar om Sverige när man pratar om Svedala då Sverige sedan gammalt ofta kallas för Svedala, men det finns alltså också en ort som heter Svedala. Svedala var tidigare en järnvägsknut men lades sedan ned år 1960. Svedala startade en del butiker och därmed blev området också alltmer populärt. Men liksom andra orter har även Svedala varit en industriort. Företaget Sandvik SRP startade år 1882 och tillverkade först jordbruksmaskiner men efter att teglet blev en viktig tillgång så började man tillverka maskiner ämnade till tegel. Verksamheten står kvar i Svedala idag men de tillverkar istället stenkrossar, främst till gruvorna men också för att krossa sten och mineraler.
Sevärdheter i Svedala
I Svedala finns det många fornlämningar och mycket sevärdheter. Det finns till exempel kyrkor och slott samt minnesstenar. Men förutom det finns det även rikligt med natur och event. Ett event som görs varje år är musikfestivalen Sommarrocken Svedala. Det har blivit det största återkommande eventet i Sverige. Festivalen började arrangeras år 1987 och har sedan dess återkommit och varit mycket populär. 2013 hade festivalen hela 250.000 besökare under de tre dagar som den pågick.
Information om yrket
Kriminalvårdare är den största yrkesgruppen i Kriminalvården. Det är kriminalvårdarna som bemannar landets kriminalvårdsanstalter och häkten. Med anledning av att det råder platsbrist på fängelser och häkten, så rekryterar kriminalvården just nu många fler kriminalvårdare för att kunna klara av sitt uppdrag.
Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna skiljer sig åt beroende om det rör sig om ett häkte eller en anstalt. En kriminalvårdare i ett häkte har till främsta uppgift att bevaka att den häktade inte lämnar byggnaden och att den följer eventuella restriktioner i kontakt med omvärlden, vilka anges i häktningsbeslutet. En kriminalvårdare i anstalt måste också arbeta med säkerhetsfrågor genom att se till att de intagna inte lämnar anstalten, men där är uppdraget också att motivera klienten att lämna sitt förflutna och kunna komma tillbaka till samhället som en laglydig medborgare.
Arbetsmiljö
Kriminalvården har en påfrestande arbetsmiljö. Det är en arbetsmiljö med många farliga moment, särskilt om man arbetar på en anstalt med hög säkerhetsklass. Fördelen med arbetsmiljön i kriminalvården är att man alltid arbetar i grupp och det finns ett gott säkerhetsarbete.