Lön Stenhuggare m.fl. Torslanda

Snittlön Stenhuggare m.fl. i Torslanda

  • Män 2023: ../mån
  • Kvinnor 2023: ../mån
  • Medel 2023: ../mån

Torslanda

Torslanda tillhör en stadsdel som ligger i Göteborgs län, i Sverige. Torslanda har cirka 24000 invånare och består av mindre tätorter och ligger väster om Hisingen. Det är ett område fullt med badorter och natur då det ligger nära kusten. Torslanda är mest känt för deras bilfabrik, Volvo personvagnars fabrik och har även huvudkontoret, Volvo AB i Göteborg. Det finns inte så många lägenheter i Torslanda, det är framför allt villor och radhus.

Torslanda havsbadskoloni

Torslanda var första staden som hade kolonier och blev utsedd till den första havskolonin i Skandinavien år 1924. 123 stycken kolonier om 1000 kvadratmeter byggdes på Skeppstadsholmen det året.

Sevärdheter och aktiviteter i Torslanda

Det finns mycket att se och göra i Torslanda och här kan man bland annat uppleva Hällmålningen, "Tumlehed Rockwallpainting". Man kan besöka Volvo Car factory och se massvis med bilar som Volvo har tillverkat. För naturmänniskan rekommenderas att besöka Sillvik naturreservat men också att åka på västerhavsrundan som tar en ut till Västerhavets kust. I Sillvik naturreservat finns även många badplatser, vissa är utrustade med bryggor. När man åker västerhavsrundan får man uppleva många destinationer som till exempel Arendal, Torsviken, Torslanda lagun, Majvik, Hjuviks brygga, Hästeviksbadet och mycket mer. En väldigt härlig aktivitet och upplevelse för alla.


Information om yrket

Stenhuggare är ett gammalt hantverksyrke. Främst går arbetet ut på att bryta sten och forma den på olika sätt. Det görs ofta med handverktyg likt de som användes på medeltiden men nuförtiden även med hjälp av ny datorteknik.

Arbetsuppgifter

Inom stenhuggning kan man arbeta med exempelvis gravstenar, skulpturer, dekoration, kantsten, trappor och murar. En stenhuggare kan även ha arbetsuppgifter som stensättare. Yrket kräver praktisk kompetens vilket gör att utbildningen till stor del består av att arbeta med olika material. Att arbeta som stenhuggare är många gånger kreativt och ombytligt.

Arbetsmiljö

Att arbeta som stenhuggare är ett fysiskt arbete som kan innebära många tunga lyft. Verktygen som används är dels handverktyg som mejsel och hammare men även moderna tryckluftsverktyg samt datorteknik och robotar. På vissa arbetsplatser kan stenhuggaren vara med från råmaterialets leverans till att den färdiga produkten monteras, något som är vanligt inom gravstenstillverkning. Inom fasadrenovering krävs skickliga stenhuggare för att välja ut nya stenar i stenbrottet som sedan formas och ersätter de gamla.

Rulla till toppen