Snittlön Forsknings- och utvecklingschefer, nivå 1 i Trelleborg
- Män 2023: 88800/mån
- Kvinnor 2023: ../mån
- Medel 2023: 85800/mån
Trelleborg
Trelleborg är en stad belägen i Skåne och är även Sveriges absolut sydligaste stad. Staden har omkring 45 000 invånare. I staden finns Trelleborg AB, ett industriföretag som specialiserar sig på gummitillverkning - en verksamhet som ger en sysselsättning till många invånare. Drygt 25 000 människor är anställda på företaget som är ledande i branschen - lösningar till industriföretag för att öka säkerheten på arbetsplatsen men även för att utveckla tillverkningsprocesserna inom företaget som de säljer tjänsten och produkterna till.
På grund av dess fördelaktiga läge vid Östersjön har staden även en stor turism i synnerhet under sommarhalvåret, något som genererar en stor inkomst för staden. Staden som sådan brukar även kallas för palmstaden till följd av de palmer som är planterade sydväster om staden där många trafikanter kör förbi.
Stadens vanligaste yrken
De vanligaste yrkena i Trelleborg är vårdpersonal i alla kategorier, lärare och byggarbetare. Det finns en stor efterfrågan på samtliga nämnda yrkeskategorier, i synnerhet inom vården som ständigt söker medarbetare både i den privata och statliga sektorn.
Universitet och utbildning
I Trelleborg finns en yrkeshögskola och även ett folkuniversitet som lockar många studenter, både från Trelleborg men även från närliggande orter. Dessa erbjuder ett brett utbud av utbildningar inom en mängd olika branscher.
Information om yrket
Forsknings- och utvecklingschefer kan ha olika titlar, men gemensamt för dem är att de leder och styr forskningsarbetet vid ett företag, universitet eller annan organisation. Forsknings- och utvecklingschef är i sig inget yrke, utan en tjänst man kan söka. För att bli forsknings- och utvecklingschef bör man utbilda sig till forskare eller expert inom det område man önskar leda forskning inom. Det är bra att ha tidigare arbetserfarenhet innan man söker ett chefsyrke.
Arbetsuppgifter
Som forsknings- och utvecklingschef består en del av arbetet av kontakt med de anställda. Man övervakar projektet, ger råd och håller i möten. Det är viktigt att på ett tydligt och bra sätt kommunicera med de som bedriver forskningen. Dessutom håller forsknings- och utvecklingschefen i planeringen för projektet samt eventuell kontakt med de som finansierar forskningen.
Arbetsmiljö
Forsknings- och utvecklingschefer har ett socialt yrke, där ledarskaps- och planeringsförmåga är viktigt. Att kunna samarbeta är nödvändigt. Det är ett omväxlande yrke där man utvecklas mycket som person.