Lön Buss- och spårvagnsförare Växjö

Snittlön Buss- och spårvagnsförare i Växjö

  • Män 2023: 30400/mån
  • Kvinnor 2023: 29600/mån
  • Medel 2023: 30300/mån

Växjö

Växjö ligger i Småland och är Sveriges 19:e största stad med cirka 70 000 invånare. Det är en blomstrande stad som bjuder på arbete både för de med hög- och låg utbildning. Växjö är omringat av skog och därför en viktig knutpunkt för näringslivet. Det finns en rad olika företag inom elektroteknik och maskinteknik. I Växjö finns även det stora shoppingcentrumet Grand Samarkand med en rad olika butiker samt Videum Science Park som huserar mer än 100 olika företag inom olika branscher.

Växjö stadskärna är liten men mysig och har nyligen genomgått en större renovering. Här finns flertalet restauranger, hotell, butiker och caféer. Dessa letar alltid efter serviceinriktad personal eftersom det råder stor personalomsättning i denna bransch.

Stadens vanligaste yrken

Det vanligaste yrket i Växjö är butikspersonal. Det är inte så konstigt att Grand Samarkand röstats fram till ett av Sveriges bästa köpcentrum.

Inom den offentliga sektorn är det undersköterska som är det främsta yrket. Det är främst kvinnor som arbetar som detta medan männen dominerar inom industrin.

Universitet och utbildning

Växjö driver Linneuniversitetet tillsammans med Kalmar stad. Det är den absolut främsta skolan i staden. Här kan du bland annat läsa följande program och utbildningar:

  • Polisutbildning
  • Lärarutbildning
  • Sjöfart

Information om yrket

Bussförare och spårvagnsförare är vanligtvis anställda hos kommunala kollektivtrafikföretag. Men privata företag anställer också många förare.

Arbetsuppgifter

För bussförare erbjuder yrket främst tre olika inriktningar. Linjetrafik i städer, linjetrafik på landsbygden, och beställningstrafik till olika resmål. Resor till andra europeiska länder förekommer också.

Spårvagnsförare erbjuds en betydligt smalare arbetsmarknad, eftersom arbete endast finns i de enstaka städer som har spårvagnar. Flest arbetstillfällen finns i Göteborg.

Passagerarna förväntar sig säkerhet när de reser, så förutom att köra har förarna ansvar för att fordonen fungerar som det är tänkt. Kontroll av viktiga delar på fordonen ska ske innan körningen börjar. Om något fel upptäcks under körningen, måste detta rapporteras vid arbetspassets slut.

Det kan även förekomma fordonsvård i arbetsuppgifterna.

Arbetsmiljö

Resenärerna förväntar sig punktlighet vid sina resor, så nästan varje minut av arbetsdagen är planerad i förväg, vilket kan bli ett stressmoment. Dessutom förekommer det att förarens schema innehåller flera korta arbetspass med långa pauser mellan passen

Rulla till toppen