Fackförbund för jurister, ekonomer, systemvetare, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer

Sverige har en mycket lång och stark tradition av facklig anslutning. Uppemot 80% av alla yrkesverksamma är anslutna till ett fackförbund och många har varit med sedan sin allra första anställning. Rent historiskt har mycket handlat om att bidra till en bättre arbetsmiljö och allt bättre arbetsvillkor.

Även i modern tid fortsätter fackförbunden att spela en mycket viktig roll. De anpassar sig hela tiden för att vara relevanta och ge bästa möjliga stöd och vägledning för sina medlemmar. Idag ligger mycket fokus på att öka graden av medbestämmande, säkerställa bättre löneavtal och ge juridisk hjälp i händelse av tvister. Faktum är att det finns väldigt många förmåner för den som väljer rätt fackförbund.

Vilket fackförbund ska jag välja?

Valet beror på ditt yrkesområde. Jusek.se är ett naturligt val som jurist, ekonom, systemvetare, samhällsvetare, personalvetare eller kommunikatör. Fackförbundet ingår i Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) och har över 80 000 medlemmar. Storleken betyder att Jusek har en stark förhandlingsposition gentemot arbetsgivare och överlag stora resurser att hjälpa sina medlemmar. Både för jurister och ekonomer rankas Jusek som ett ledande fackförbund. Medlemsnyttan fortsätter att öka för varje år som går tack vare det kontinuerliga arbetet att hela tiden förbättra verksamheten.

Vad kan Jusek hjälpa till med?

Juseks övergripande mål är att hjälpa sina medlemmar genom hela karriären. Oavsett vilka utmaningar som uppstår och oavsett hur de personliga förutsättningarna ser ut, är sannolikheten stor att Juseks olika tjänster och förmåner kommer väl till pass. Att ha Juseks stöd i ryggen erbjuder en svårslagen trygghet. Det är ett lämpligt val för jurister, ekonomer och andra akademiker som vill kunna lita på sitt fackförbund i alla väder. Nedan listas de huvudsakliga fördelarna:

  • Inkomstförsäkring – Utfyllnad av a-kassan med 80% av den a-kassegrundande lönen upp till 80 000 kr/mån. Många av Juseks medlemmar ligger långt över gränsen för a-kassans ersättning som för närvarande är maximalt 20 020 kr/mån före skatt. Därför är Juseks inkomstförsäkring ett utmärkt komplement som skyddar dig mot ett betydande inkomstbortfall i upp till 120 dagar. Dessutom finns en frivillig tilläggsförsäkrings som ytterligare kan förlänga skyddet med 180 ersättningsdagar.
  • Rådgivning och förhandlingshjälp – Juseks förbundsjurister och ombudsmän kan hjälpa till i arbetsrättsliga tvister. Det kan gälla anställningsvillkor, lön och andra viktiga frågor i arbetslivet.
  • Karriärstöd – Jusek anordnar workshops, seminarier och dylikt för att ge kunskap och inspiration. Dessutom kan man få individuellt stöd med coachning, simulerade anställningsintervjuer och rådgivning kring sitt CV och andra ansökningshandlingar. Denna förmån är extra värdefull för den som är arbetssökande eller planerar att byta jobb.
  • Rättskyddsersättning – Ger trygghet för den som riskerar åtal för tjänstefel. Skyddet omfattar medlemmar inom både den privata och offentliga sektorn som ägnar sig åt någon form av myndighetsutövning. Du måste själv göra en ansökan och i så fall kan den bland annat täcka advokatkostnader.

Hur blir jag medlem i Jusek och vad kostar det?

Enklast är att ansöka om medlemskap i fackförbundet direkt på deras hemsida Jusek.se. Som yrkesverksam är avgiften i skrivande stund 251 kr/mån. Dessutom finns ett erbjudande om reducerad avgift på bara 43 kr/mån under det första yrkesverksamma året. För att ta del av inkomstförsäkringen krävs också medlemskap i Akademikernas a-kassa AEA.

Som student är avgiften enbart 100 kr för hela studietiden. Det gäller i upp till 6 år, därefter är avgiften 100 kr/år. Bland annat kan du få ovärderlig rådgivning som underlättar studierna och vägen till det första jobbet. Chansen finns att gå på arbetsplatsevents och träffa mentorer från arbetslivet.

För att summera betalar man alltså en förhållandevis låg medlemsavgift för att få väldigt mycket i utbyte i form av olika tjänster och förmåner. Du kan dessutom fortsätta att vara medlem i Jusek även som chef eller egenföretagare. Lägg också märke till att det finns flera förmånliga medlemsrabatter för jurister och ekonomer. Du kan få rabatt på tidningsprenumerationer på olika branschtidningar, billigare lån, billigare bokköp hos AdLibris, rabatterade utbildningar och mycket annat. Enbart dessa rabatter ger ofta en besparing på hela medlemsavgiften och mer
därtill.

Fackförbund för jurister, ekonomer, systemvetare, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen