Fastighets Facket – Fastighetsanställdas Förbund

Fastighetsanställdas Förbund eller Fastighets är ett fackförbund inom LO som grundades år 1936. Det första fackförbundet inom yrkesområdet var Malmö Värmeskötare- och Gårdskarlsförening som bildades år 1918. Det fanns även flera andra lokala fackföreningar som bildades lite senare, och LO ansåg att de alla skulle ansluta sig till Svenska Transportarbetareförbundet. Dock ansågs avgifterna där för höga och man avstod. År 1936 bildades under en kongress i Stockholm Svenska Fastighetsarbetareförbundet. De tio regionala avdelningar som gick med då representerade 2700 medlemmar. 1966 bytte man namn till Fastighetsanställdas Förbund.

Unionen.se fungerar bra även för dig som jobbar inom fastighetsbranschen. Kika in på deras hemsida och se om de kan passa dig.

För vem är Fastighetsanställdas Förbund ?

Idag har man drygt 29 000 medlemmar, vilket är en minskning från åttiotalet då man hade drygt 38 000 medlemmar. Jobbar man bland annat inom fastighetsbranschen, fönsterputsning, idrottsplatser, städfirmor eller entreprenörföretag kan man bli medlem i Fastighets.

Förbundet uppskattar även att det finns ca 4000 personer från andra länder som befinner sig illegalt i Sverige och försörjer sig genom att jobba svart i de branscher Fastighets sörjer för. De menar att dessa personer borde få bli medlemmar i LO-fackförbund trots att de saknar arbetstillstånd.

Fastighets Medlemsförmåner

Blir man medlem får man ta del av Fastighets fackets kollektivavtal som reglerar löner, övertidsersättning och OB-ersättning. De reglerar även arbetstider, semester samt försäkringar som arbetsgivaren är skyldig att teckna för sina anställda. Som medlem har man även tillgång till socialförsäkringar, individuella försäkringar och ett antal medlemsförsäkringar tecknade med Folksam.

Om man råkar ut för en arbetsrelaterad skada eller sjukdom kan Fastighets fack hjälpa dig att få ersättning. Deras representanter hjälper till att anmäla skador och sjukdom och ger råd och hjälp i dessa situationer om man inte är säker på vad man ska göra.

Som medlem har man även tillgång till yrkesutbildning genom flera olika partners och det finns en ansvarig person i var och en av förbundets regioner som kan svara på frågor om detta. Du kan även ta del av Fastighets a-kassa om du är medlem i fastigets-facket.

Unionen.se fungerar bra även för dig som jobbar inom fastighetsbranschen. Kika in på deras hemsida och se om de kan passa dig.

Rulla till toppen