Lön Lastbilschaufförer

Snittlön Lastbilschaufförer

  • Män 2019: 28400/mån
  • Kvinnor 2019: 27500/mån
  • Medel 2019: 28300/mån

Län

Blekinge länDalarnas länGotlands län
Gävleborgs länHallands länJämtlands län
Jönköpings länKalmar länKronobergs län
Norrbottens länSkåne länStockholms län
Södermanlands länUppsala länVärmlands län
Västerbottens länVästernorrlands länVästmanlands län
Västra götalands länÖrebro länÖstergötlands län

Storstäder

StockholmGöteborgMalmö
UppsalaLinköpingÖrebro
VästeråsHelsingborgNorrköping
JönköpingUmeåLund
BoråsEskilstunaHalmstad
GävleSundsvallSödertälje
Lön lastbilschaufför

Information om yrket

Lastbilschaufförer är vanligtvis anställda hos åkerier. De kan även vara egenföretagare med en egen lastbil, eller vara engagerade hos bemanningsföretag. Chaufför är ett annat namn på yrket.

Arbetsuppgifter

Som lastbilsförare kör man lastbilar av olika typer. Yrket har en stor bredd, med många olika inriktningar. Det kan handla om att med stora, långa bilar frakta gods mellan flera olika länder i Europa, eller att med små, smidiga bilar sköta distributionstrafik i staden där man bor. Båda uppgifterna är viktiga för att samhället ska fungera. Den stora variationen kan göra det lättare att kombinera arbetsliv och privatliv.

Arbetsmiljö

Normalt bjuder yrket på variationsrika dagar. Arbetet blir sällan enformigt. Moderna lastbilar har en god förarmiljö, för att undvika arbetsskador. I många fall är heller inte yrket speciellt fysiskt krävande. Vid tunga lyft används hjälpmedel.
Det förekommer att arbetsdagen har en detaljerad planering. Låter bra i teorin, men detta kan tyvärr leda till stressiga situationer, eftersom några små förseningar kan leda till att planeringen havererar.

Rulla till toppen