5 enkla trick – Spara pengar som student

spara-pengar-som-student

Vi alla som studerar eller varit studenter vet hur mycket det kostar med kurslitteratur och hur svårt det kan vara att överleva på CSN. Därför har vi samlat 5 enkla trick som faktiskt fungerar och gör att du kan sänka vissa kostnader med flera tusenlappar, vi har själv testat och kan garantera att det fungerar. Vill du hitta mer spartips som drygar ut studentkassan? Här finns fler spara pengar tips från Aktieskolan.se.

Så hur kan du faktiskt lyckas med det här?

Följ stegen nedan, hela processen tar inte mer än 5-10 minuter.

Vissa av dessa tips är på erbjudanden som är temporära och kommer förmodligen inte fungera länge till, så passa på nu medan du kan. En av de största besparingar du kommer göra sker genom att gå med i Sveriges största fackförbund som studentmedlem, vi förklarar mer nedan.

1. Använd studentrabatter och erbjudanden

Om du är student så är studentlitteratur med stor sannolikhet en av dina största kostnader. Skaffa därför ett studentmedlemskap i Sveriges största fack, du betalar endast 100kr för hela din studietid.

 • Inget krav på att förnya medlemskap som yrkesverksam.
 • Medlemskapet kostar 100kr för hela studietiden.
 • Upp till 3200 kr tillbaka för studiematerial och kurslitteratur.
 • Studentpris på hemförsäkring
 • Kostnadsfri CV-Hjälp
 • Bonus

Gör så här:

 1. Registrera dig för medlemskap
 1. Fyll i dina uppgifter om var och hur länge du studerar
 1. Köp din kurslitteratur billigt online
 1. Spara din kvitton
 2. Få tillbaka pengar för ditt studiematerial

Den bästa delen?

2. Sälj din kurslitteratur

För att spara ytterligare pengar så rekommenderar vi att du säljer din kurslitteratur så fort du själv inte behöver den, försök att inte skjuta upp på detta steg så det inte hinner komma nya upplagor, detta gör nästan alltid att din kurslitteratur blir mindre värd.

Du kan räkna med att få 40-60% av originalpriset för din begagnade litteratur, se om din skola har en Facebook grupp eller annat forum för att hitta studenter som kan vara intresserade.

3. Hyr ut eller flytta ihop

En av de största kostnaderna, vare sig man är student eller anställd är ens bostad. Därför är detta en extra viktig sak att se över om man vill spara pengar som student. Få en kompis att flytta in och dela på hyran, ett enkelt sätt att spara tusenlappar varje månad förutsatt att man inte redan lever i ett delat boende.

Ett annat alternativ om du äger din egen bostad är att se över din kalender och använda delningsekonomin med tjänster som Airbnb för att tjäna extra pengar som student när du själv är bortrest eller har möjlighet att övernatta på en annan plats.

Det är inte allt, du kan spara mer!

4. Studentmat

Den största kostnaden efter hyran eller amorteringen på din bostad är ofta mat och här finns det många sätt att spara pengar.

Försök att storhandla eller handla i bulk, detta är oftast väldigt mycket billigare än att köpa individuella artiklar från en butik i stan. Att sen göra storkok med din nya flatmate gör detta steg ännu mer optimerat.

Gratis frukost, lunch och middag. Låter kanske för bra för att vara sant, men bor du i en större stad med ett rikt företagsliv finns det säkerligen flera ”events” varje vecka som är gratis att gå på där man erbjuder någon typ av föda. Även här är det bra att spana på Facebook eller eventsidor som Eventbrite.

Studentrabatter, använd ICA Studentkort och ICA Försäkring för extra bonuspoäng och andra erbjudanden för att spara lite extra slantar på alla dina inköp.

5. Kläder och nöjen

Den sista stora kostnaden under din studietid är mer individuell och baseras på dina intressen. Om du är som majoriteten av de studenter där ute handlar du säkert både kläder och dricker en öl eller två på helgen.

Köp secondhand. Vare sig du behöver en ny höstjacka eller ska på maskerad så kan du hitta något fint på dina lokal secondhand butik. Inte nog med att du slår ett slag för hållbarhet och trotsar kommersen, du sparar även pengar som du kan lägga på något mycket roligare, öl till exempel.

Hitta gratis nöjen. Det kan bli kostsamt att underhålla sig själv med biobesök, krogrundor och konserter. Försök därför hitta gratis alternativ eller evenemang där man erbjuder studentpriser, detta är ett enkelt sätt att spara pengar som student. Fixa också studentkort och mecenat för att få ytterligare rabatt och fina erbjudanden.

Lästips – Anton Gustafsson ger dig spartips på sin blogg. Du kan också på hans blogg läsa om investeringar som får ditt sparkapital att växa.

Spara pengar som student – lika a Pro

Det är inte lätt när det är svårt. Men förhoppningsvis så hjälper dessa enkla trick dig att få ett schysstare och mer behagligt studentliv. Genom att ta till vara på smarta erbjudanden, gratis evenemang och lite klokt ekonomi-tänk kan du spara många tusenlappar som student och faktiskt klara dig på CSN utan att behöva söka två extra jobb. Lycka till!

5 enkla trick – Spara pengar som student

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen