Byta fackförbund – 5 tips för att enkelt byta fack

byta-fackforbund

Många tror det är komplicerat att byta fackförbund, men sanningen är att det är en enkel process. Till att börja med handlar det om att hitta ett fackförbund som passar en bra, och sen avsluta sitt tidigare medlemskap.

Varför ska man byta fackförbund?

Det finns flera anledningar till att man vill byta fack. Oftast har det att göra med ett karriärs byte, men i vissa fall kan det vara helt andra skäl. Många byter fack för en längre avgift eller bättre förmåner. Sanningen är att man kan spara mycket pengar genom att jämföra fackförbund och hitta ett med lägre månadsavgift. Här är stegen du ska ta för att byta fackförbund enkelt:

Gå ur facket

Detta är väldigt enkelt, oftast behöver du bara mejla, ringa eller ibland skicka in en konfirmation. Vad som gäller i ditt fall beror på vilket fack du är med i, mer information kan du hitta på respektive facks hemsida.

Undersök Uppsägningstid

Vissa fackförbund har en uppsägningstid på sitt medlemskap. Detta kan innebära att det tar upp till 3 månader innan du behöver sluta betala medlemsavgift. Detta kan vara en bra sak att kolla upp innan du går med i ett nytt fack, så du slipper dubbla avgifter.

Byta a-kassa

Bara för att du byter fackförbund behöver du inte nödvändigtvis byta a-kassa. Det finns dock skäl till att göra detta i samma skede. Man ska dock tänka på att du kan hamna i en situation där du behöver vänta 12 månader inan du får full ersättning från a-kassan. Att gå ur a-kassan kan därför få stora konsekvenser, kontakta ditt fackförbund eller a-kassa för att få mer information. Efter du gått ur a-kassan kan du ansöka till den som tillhör ditt nya fackförbund.

Bli medlem i nytt fackförbund

För att bli medlem i ett nytt fackförbund behöver du bara göra en medlemsansökan. Detta kan du göra på respektive fackförbunds hemsida, dessa kan du hitta och jämföra på vår hemsida. Efter du hittat det som passar dig, trycker du bara vidare och fyller i din information för att ansöka om ett medlemskap.

Invänta besked

Oftast tar det några veckor innan du får veta om du får bli medlem i ditt nya fack. Ett byta av fackförbund kan därmed bli en ganska lång process, men detta till trots, väldigt enkel.

Byta fackförbund enkelt

Genom att följa våra tips så kan du enkelt byta fack utan svårigheter. Tänk dock på att undersöka villkor för medlemskap både med ditt nya och ditt gamla fackförbund för att undvika dubbla avgifter. Slutligen kan man konstatera att ett byte av fack verkligen kan löna sig. Speciellt om du tar vara på alla förmåner, erbjudanden och försäkringar som kommer med ett fackligt medlemskap. Genom att jämföra Sveriges olika fackförbund kan se om det är värt att byta fack redan idag.

Byta fackförbund – 5 tips för att enkelt byta fack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen