Starta eget företag – 5 tips för att lyckas

egen-foretagare
Är du redan egenföretagare eller funderar du på att starta eget? Grattis, du har hittat rätt! I denna artikel kommer vi gå över 5 tips hur du lyckas som egenföretagare, tyvärr kan vi inte ge dig en affärsidé som både är hållbar och din största passion men förhoppningsvis kan du ta hand om detta steget själv. Låt oss dyka rakt på sak, så här lyckas du starta eget!

1. Affärsplan

Ofta kommer affärsidéer ur ren och skär passion och driv för din tjänst eller produkt men ibland krävs det lite planering för att saker ska gå som man vill. Att göra en affärsplan behöver inte vara svårt och all information du behöver kan du hitta på nätet. Som egenföretagare behöver du ofta bära många hattar och ha koll på både budget och marknadsföring. Men en affärsplan plan har du möjlighet att schemalägga din tid och prioritera det som är viktigt för din verksamhet.

Om du vill komma igång med din affärsplan för ditt nya företag eller se om din företagsidé håller måttet rekommenderar vi att du börjar med ett visuellt verktyg som business model canvas (Obs engelsk version). Med denna modell kan du enkelt visualisera din affärsidé och se hur alla led hänger ihop. Det finns många bra guider online på hur du använder business model canvas så du snabbt kan komma igång.

Efter du visualiserat din affärsplan är du redo att sätta upp en budget, och se vilka kanaler som passar bäst för att nå dina kunder. Glöm inte att hitta din målgrupp och måla upp träffsäkra personas som kommer vara grunden för din kommande marknadsföring.

2. Gå med i facket

Många tror fortfarande att man bara kan vara medlem i ett fackförbund om man är anställd, men så är inte längre fallet. Faktum är att du som egen företagare får otroligt många förmåner, som gratis konsultation och hjälp med ditt företag när du blir medlem. Fackförbundet Unionen har speciellt bra erbjudande för dig med eget företag:

  • Affärscoachning
  • Juridisk rådgivning
  • Försäkringar
  • Rabatter
  • & Mycket mer!

Läs mer och bli medlem i Unionen Egenföretagare!

Som du ser finns det mer än ett skäl att gå med i facket som företagare. Många som startar glömmer bort att man kan få stöd genom ett fackförbund, därför tycker vi detta tipset är extra viktigt.

3. Gör det du är bäst på

Det är lätt att som egen företager hamna i en situation där du gör allt själv. Att vara expert på ekonomi, marknadsföring, support, logistik och allt annat som kan krävas när man driver eget är i princip omöjligt. Istället för att försöka lära dig allt som behövs i din verksamhet rekommenderar vi att du hittar några experter för hjälp.

Nu tänker du säkert att det är en dyr historia att anlita experter för att hjälpa dig med att få igång företaget, men det behöver det inte vara. Det finns idag massvis med duktig talang som inte behöver kosta skjortan. Behöver du en logotyp till företaget? En infographic? En reklamvideo? Kolla sidor som fiverr.com, här kan du få en logotyp för endast några dollar och massor med andra saker som gör att du istället kan fokusera på din kära verksamhet.

4. Hitta rätt företagsform

Man har oftast otroligt många frågor när man väl ska starta eget, som tur är finns det lika många svar att hitta om man vet vart man ska leta. När man väljer företagsform handlar det mycket om vad för typ av verksamhet ni ska bedriva och hur lönsamheten ser ut. Om du bara vill utveckla en hobbyverksamhet kan egen firma vara rätta vägen, om du gör det med en affärspartner kanske handelsbolag passar bättre. I vissa fall kan det bästa vara att starta aktiebolag, detta kräver mer planering men lönar sig oftast i längden. Du kan läsa mer om företagsformer på verksamt.se

5. Starta eget företag men våga misslyckas

Det finns en stor rädsla att misslyckas, speciellt när man startar eget. Det som skiljer en riktig företagare från mängden är att man ställer sig upp efter man fallit. Men var aldrig rädd att söka hjälp, det finns idag massor med stöd för egna företagare både på kommunal nivå men även genom fackförbund för egenföretagare som vi diskuterade tidigare.

Starta eget företag – 5 tips för att lyckas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen