Nyanställd? – 5 tips som ny på jobbet

nyanstalld pa jobbet

Som nyanställd möts man oftast av en flod av nya intryck och känslor på en ny arbetsplats. Hur passar jag in? Kommer jag göra ett bra jobb? Kommer jag hitta vänner? Oroa dig inte, vi går igenom tipsen som kommer göra din nya anställning så mycket bättre!

Ny på jobbet och nyanställd

Att vara ny på jobbet är en pirrig känsla där det är lätt att känna stress och oro. Ta det lugnt och, det kommer bli bra. Som nyanställd möter man ofta flera stora utmaningar, här kommer fem tips som hjälper dig göra resan lite lättare.

Ställ mycket frågor

Det är mycket som behöver redas ut, så börja ställa frågor så fort du blivit varm i kläderna. Hur är jargongen? Var har man för klädkod? Vad är dina kollegors hobbies och intressen? Kanske viktigast av allt, vilken kaffekopp får jag lägga vantarna på?

Gå med i facket

Fråga på arbetsplatsen vilket fackförbund dina kollegor är anslutna till. Du behöver inte nödvändigtvis gå med i samma fack, men ibland kan det vara bra att alla står tillsammans. Du kan alltid jämföra fackförbund och hitta det som erbjuder bäst villkor och erbjudanden för dig.

Gå med i Sveriges största fackförbund

Ät tillsammans

Se till att prata med dina kollegor på raster och fikapaus. Men kanske viktigast är att ta till vara på lunchen då det faktiskt är vetenskapligt bevisat att vi tenderar att stärka våra sociala band som mest när vi äter tillsammans. Se vad som gäller på din arbetsplats, lunchbox, cafeteria eller lunch ute.

Hitta en mentor

Mentorskap är en underskattad metod att utvecklas på jobbet. Finns det någon på arbetsplatsen som du direkt ser upp till? Som är kunnig i sin roll och samtidigt verkar pedagogisk? Fråga om denna person kan vara din mentor, detta behöver inte vara pretentiöst utan så enkelt som att ni träffas för en kaffe i 15 minuter varje månad och pratar om din utveckling och dina mål.

Var ständigt nyfiken

Sluta aldrig vara nyfiken som nyanställd. Vad sysslar dina kollegor med? Vad gör dom andra avdelningarna? Finns det något jag kan göra för att förbättra processerna, eller kan jag ta mitt egna arbete till nästa nivå? Fortsätt utmana dig själv.

Ny på jobbet – Men hemma på arbetsplatsen

Försök tänka på dessa råd och tips om du är nyanställd. Med bara lite intresse och passion för det du gör kommer du långt. Men att lära känna sina kollegor och ständigt hålla sig öppen för möjligheter gör att du kommer få en mycket bättre anställning i slutändan. Vi önskar dig som ny på jobbet, en snabb och varm installation på din nya arbetsplats.

Nyanställd? – 5 tips som ny på jobbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen